eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Holland az Eb legjobbja, félig spanyol álomcsapat

Öt Európa-bajnok spanyol játékos került be az InfoRádió, a Sky Sports és az inforadio.hu látogatói által leadott osztályzatok összesített rangsora alapján kialakított álomcsapatba a labdarúgó kontinensviadal meccseit figyelembe véve. Az osztályzatok alapján a holland Wesley Sneijder lett a torna legjobbja.

Olvasóink a vasárnap befejeződött futball Eb valamennyi meccse után értékelhették a játékosokat, osztályozott az InfoRádió is, és a tekintélyes brit sportportál, a Sky Sports véleményét is figyelembe vettük. A három érdemjegy átlaga alapján kialakult egy sorrend, most ezt elemezve nézzük meg, kik lettek a kontinensviadal legjobbjai, és kik kerülhetnek az álomcsapatba.

A legjobb játékos a holland Wesley Sneijder lett 8-as átlagával. Bár az oranje a negyeddöntőben búcsúzott, a középpályás a csoportmeccsek során zseniális futballozott, két gólt is szerzett. Szintén 8-as átlaggal zárt klub- és honfitársa, Arjen Robben, de a szélső két meccsen kapott osztályzatot, míg Sneijder három találkozón, így a hollandok 10-es mezes labdarúgóját soroltuk előrébb.

A harmadik helyen Andrej Arsavin végzett, 7.8-as átlaggal. Az orosz támadó hosszú ideig vezette a rangsort, a hollandok elleni negyeddöntőben nyújtott varázslatos játékával a legmagasabb, 10-es osztályzatot is kiérdemelte, de a spanyolok elleni elődöntőben szürkén teljesített, így törvényszerű volt a visszaesés.

Az álomcsapat kialakításánál azokat a futballistákat vettük figyelembe, akik legalább három meccsen kaptak osztályzatot.

A kapus posztra Gianluigi Buffon került 7.5-ös átlagával. Az olasz hálóőr csapata talán legjobbja volt az Eb-n, kulcsfontosságú büntetőt védett a románok ellen, majd a franciák és a spanyolok ellen is magabiztos volt. A negyeddöntőbeli tizenegyespárbajban egy lövést kivédett, nem rajta múlt, hogy a világbajnok Squadra azzurra kiesett. A kapusok között volt a legnagyobb a verseny, Buffonon kívül négyen is 7-es feletti átlaggal rendelkeztek. Az orosz Igor Akinfejev (7.4) csak egy hajszállal maradt le olasz kollégája mögött, Iker Casillas (7.3) a negyeddöntőben két tizenegyest fogott meg, és csapatkapitányként vezére volt az Eb-győztes hispán csapatnak. Edwin van der Sar (7.2) jó teljesítménye is kellett a hollandok magabiztos és eredményes futballjához, míg Artur Boruc (7.1) okolható legkevésbé azért, hogy a lengyelek simán kiestek a csoportkört követően.

A védelemben Sergio Ramos helye megkérdőjelezhetetlen, a 22 éves spanyol labdarúgó 7.4-es átlaga az összesített rangsor 15. helyéhez volt elég. A jobb oldali hátvéd védekezésben kitűnően, szinte hiba nélkül játszott, emellett bátor felfutásai is rendre veszélyesek voltak. Dicséretes gesztus, hogy az Eb-siker ünneplésekor egykori sevillai klubtársa, a tavaly elhunyt Antonio Puerta képével díszített pólót húzott.

A balhátvéd a holland Giovanni van Bronckhorst lett, szintén 7.4-es átlaggal. Az olaszok ellen eredményes is volt, majd a franciák ellen is remekül játszott, de az orosz csapat neki is megoldhatatlan feladatnak bizonyult.

A védelem közepére Carles Puyol és Pepe került. A spanyol hátvéd 7.1-es átlagot ért el, végig hiba nélkül irányította az Eb-aranyérmes hátsó alakzatát, az ő érdeme is, hogy a selección hat meccsen mindössze három gólt kapott. Portugál párja kiválóan kezdte a tornát, gólt szerzett a nyitó fordulóban, majd a későbbiekben is a luzitán együttes védelmének legjobbja volt, így 7-es átlaggal verekedte be magát az álomcsapatba. Kevéssel szorult ki az együttesből a 7-es átlagot elérő Darijo Srna, valamint a 6.9-cel záró Jurij Zsirkov és Giorgio Chiellini.

A középpályássorba a már említett Sneijder mellé bekerült az Eb egyik nagy felfedezettje, Marcos Senna. A brazil származású spanyol labdarúgó 7.7-es átlaggal a negyedik lett a teljes rangsorban. A szakemberek által is megsüvegelt spanyol középpálya egyik legfontosabb embere, remekül szűrte meg az ellenfelek akcióit, szereplése biztonságot adott az egész együttesnek.

Szintén bekerült az álomcsapatba egy másik brazil születésű játékos, a protugál Deco. A Chelsea-hez igazoló középpályás kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, egy góllal zárta az Eb-t, a váratlanul korán búcsúzó luzitán válogatott egyik legjobbja volt. Deco 7.6-os átlagával a lista ötödik helyezettje lett.

Az UEFA által a torna legjobbjának választott Xavi Hernandez az InfoRádió, a Sky Sports és az inforadio.hu látogatói által leadott osztályzatok összesített rangsora alapján kialakított álomcsapatba is beverekedte magát 7.5-ös átlagával. A spanyol labdarúgó is magas színvonalon futballozott végig, az elődöntőben fontos találatot szerzett, és a fináléban is az egyik legjobb volt. Az egész torna során rengeteget robotolt és ütközött, magas arányban passzolt pontosan, és fazont adott a szemet gyönyörködtetően futballozó spanyol együttesnek.

Nem sokkal maradt le a legjobbaktól Xabi Alonso (7.5), Arda Turan, (7.4) Cristiano Ronaldo (7.3), Francesc Fabregas (7.3) és David Silva (7.2).

Az álomcsapat csatársorába a már említett Andrej Arsavin mellé az Eb-finálét eldöntő, Kölyök becenevű Fernando Torres került be 7.6-os átlaggal. A spanyol csatár mindvégig veszélyesen játszott, két találata mellett az előkészítésben is jeleskedett, és rendre lekötött két védőt. A fináléban sokszor egyedül bolondította meg a németek hátsó alakzatát, gólja pedig egyszerre volt pimasz és zseniális.

A támadók közül Ruud van Nistelrooy (7.4), Roman Pavljucsenko (7.2) és a gólkirály David Villa (7.1) ért még el magas átlagot.

A teljes listát megnézheti, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×