eur:
388.49
usd:
360.93
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ronaldo kifogott a masszív cseheken

Portugália 3-1-re győzött Csehország ellen Genfben a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Deco az elmúlt egy év egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, Cristano Ronaldo újabb lépést tett az Aranylabda megszerzése felé, a portugál csapat a törökök esti sikere után elsőként jutott be a negyeddöntőbe.

A portugálok lendületesen kezdtek, és egy védelmi hibát kihasználva a 8. percben megszerezték a vezetést Deco góljával.

A csehek némileg váratlanul egyenlítettek: egy szöglet után Sionko fejelt a kissé bizonytalan Ricardo kapujába.

A kapott gól után nagy küzdelem folyt a pályán, a portugálok bátran lőttek, de sokáig nem tudták azt a virtuóz futballt játszani, amit szerettek volna. A csehek legjobbja, Sionko eközben állandó gólveszélyt jelentett.

A 63. percben a remekül irányító Deco passza után Ronaldo nagy gólt lőtt, majd a hajrában - a csehek nyomása után - gólt rúgatott a csereként beállt Quaresmával.

A portugálok csak akkor nem jutottak volna már szerdán tovább, ha Svájc legyőzte volna Törökországot.

Jegyzőkönyv:

Portugália:
Ricardo Perreira - José Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira - Armando Petit, Deco, Joao Moutinho (Fernando Meira, 75.) - Simao Sabrosa (Ricardo Quaresma, 80.), Nuno Gomes (Hugo Almeida, 79.), Cristiano Ronaldo

Csehország: Petr Cech - Zdenek Grygera, Tomas Ujfalusi, David Rozehnal, Marek Jankulovski - Libor Sionko, Jan Polak, Marek Matejovsky (Stanislav Vlcek, 68.), Tomas Galasek (Jan Koller, 74.), Jaroslav Plasil (David Jarolim, 85.) - Milan Baros

gól: Deco (8.), Ronaldo (63.), Quaresma (91.), illetve Sionko (17.)

sárga lap: Bosingwa (31.), illetve Polak (23.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Deco

Anderson Luís de Souza, vagyis Deco 1977. augusztus 27-én született a brazíliai São Bernardo Campóban. A Guarani, a Palmeiras, a Nacional és a Corinthians Alagoano után megjárása után 1997 nyarán szerződött át Portugáliába.

A Benfica csapott le rá, de a lisszaboniakkal csak együtt edzett, majd a második ligás Alvercához adták kölcsön. Hiába nyújtott jó teljesítmény, Graeme Souness edző nem látott benne fantáziát, így a Salgueiros vette meg. Itt a Porto figyelt fel rá, és vette meg a középpályást.

Deco csak lassan illeszkedett be a "Sárkányok" közé, a 2000 nyarán induló szezon volt az első, amelyet már végigjátszott. A 2002-2003-as idényben már a liga legjobb játékosai közé emelkedett, olyan pazarul futballozott, hogy az ország labdarúgó-szövetségének elnöke, Gilberto Madail, valamint Figueiredo Lopes, a bevándorlási ügyekért felelős miniszter is bíztatta és segítette, hogy vegye fel a portugál állampolgárságot. Deco 2003 februárjában kapta meg az okmányait, és márciusban már be is mutatkozott a válogatottban: az ő góljával győzték le a portugálok 2-1-ra eredeti hazája csapatát, a világbajnok brazil gárdát. Decót ennek ellenére nem fogadták társai kitörő örömmel, Rui Costa és Figo különösen kikelt honosítása ellen. Mindez persze nem igazán zavarja Scolarit, aki azóta is rendszeresen meghívja Decót.

A portugáliai Eb-n nem volt igazán formában: néhányan állítják, a portugálok azért bukták el az Eb-döntőt, mert Scolari indokolatlanul erőltette az ő játékát, éppen Rui Costa rovására. Mindazonáltal az UEFA technikai bizottsága beválasztotta a torna All-Star csapatába. A 2006-os világbajnokságon sem szerepelt kiugró formában, a hollandok ellen piros lapot is kapott.

De vissza a klubsikerekhez, hiszen abból kijutott bőven. A varázslatos technikával megáldott játékmester fő részese volt a Porto 2003-as UEFA-kupa győzelmének, majd egy évvel később a szintén sikerrel záruló BL-menetelésnek. A Monaco elleni döntőben gólt szerzett, és megválasztották az idény legjobb játékosának is.

A Barcelona 2004 nyarán 12 millió euróért vette meg. Ronaldinho és Eto'o mellett - Messi berobbanásáig - ő volt a katalánok pazar támadójátékának harmadik fő letéteményese. 2006-ban a katalánokkal is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Két évvel azt követően, hogy a BL-sorozat legjobb középpályásának választották, 2006-ban is megkapta ugyanezt a díjat. Mindmáig ő az egyetlen játékos, aki két különböző klub tagjaként is a BL-sorozat legjobbjának találtatott valamelyik poszton. Bár a klubvilágbajnokság döntőjét elveszítette csapata a brazil Internacional ellen, a torna legjobb játékosának felajánlott aranylabdát Deco kapta meg.

A 2007-2008-as idényben, elsősorban gyakori sérüléseinek tulajdoníthatóan, nem szerepelt jó formában, de saját bevallása szerint ennek is köszönhetően van az Eb-n kirobbanó formában. A törökök és a csehek ellen ezt igazolta is.

Sikerek: portugál bajnok (1998, 1999, 2003, 2004), bajnoki második (2000, 2001), harmadik (2002), kupagyőztes (1998, 2000, 2001, 2003), kupadöntős (2004), spanyol bajnok (2005, 2006), bajnoki második (2007), spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2007), UEFA-kupa-győztes (2003), a BL győztese (2004, 2006), a klubvilágbajnokság ezüstérmese (2006), az aranylabda-szavazás 2. helyezettje (2004), a klubvilágbajnokság legjobb játékosa (2006).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×