eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kiss: "Gyurta miatt mindannyian felelősek vagyunk"

A szakembereknek és a szurkolóknak egyaránt Gyurta Dániel teljesítménye okozta a legnagyobb csalódást a margitszigeti úszó Európa-bajnokságon. A Jövő SC olimpiai ezüstérmese 200 mellen még a döntőbe sem jutott be, csak a 11. helyen végzett.

Ki a felelős Gyurta Dániel csaknem két éve tartó gyengélkedéséért?

Természetesen mindannyian felelősek vagyunk, de elsősorban saját edzőjéé, Széles Sándoré a felelősség.

Várható ennek valamilyen következménye, például egy edzőváltás?

Jelenleg tart az értékelés, nem tudok erre mit mondani. Az biztos, hogy Gyurta Dániel miatt minket az egész világ irigyelt Athénban. Egy 15 éves gyerek, aki ezüstérmes az olimpián és ilyen fantasztikus teljesítményt nyújt... Majd utána két évig egyetlen jelentős versenyen sem tudott jól szerepelni - ez mindenképpen elgondolkodtató és azt hiszem, hogy ezen változtatni kell. Két évvel vagyunk az olimpia előtt, valamilyen változásra szükség van.

Más hibázott-e?

Az ő esetében az volt a legnagyobb probléma, hogy ugyanazt az edzésprogramot úszta, mint két éve. Márpedig ezalatt idősebb lett, nőtt hat centit, súlyosabb lett négy kilóval, ugyanakkor nem pihente magát annyira ki, mint amikor egy nagy verseny előtt az úszók kicsit leállnak. Szerintem fáradtan úszott és technikai hiányosságai is emiatt jöttek ki.

Lát arra esélyt, hogy Pekingre visszanyerje régi formáját?

Mindenképpen az a cél, hogy ha egy versenyző 15 évesen képes volt egy bizonyos időt úszni, akkor azt előbb-utóbb megjavítsa. Az úszók általában 24-26 éves korukig képesek javítani. Güttler Károly például 26 évesen úszott világcsúcsot.

Néhány éve Turi György azt várta, hogy Cseh László rövid időn belül 4:08-on belülre kerülhet 400 méter vegyesen. Mikorra lehet ennek realitása?

A közeljövőben. Ha őt egy kicsit megszorongatják képes lehet erre, hiszen 300 méternél most is világcsúcs-részidőt mértek. Az utolsó 100, a gyorsúszás nem a várakozásoknak megfelelően sikerült, aminek több oka is volt: egyrészt ez volt a verseny utolsó száma, másrészt pedig az olasz Luca Marintól többet vártunk. Miután nem volt, aki űzze őt az utolsó 20-30 méteren, elmaradt a várt eredménytől, a világcsúcstól. Az persze nagyon pozitív, hogy a világ idei legjobb eredményét érte el.

A fiatal úszók közül senki nem szerzett érmet. Titokban azért abban bíztunk, hogy akár Boulsevicz Beatrix, akár Jakabos Zsuzsanna, vagy Hosszú Katinka, a fiúk közül pedig Kis Gergő vagy Verrasztó Dávid felállhat a dobogóra. Mikorra érhet be a munka, figyelembe véve azt is, hogy az olimpián még erősebb lesz a mezőny?


Tizenkilenc éves átlagéletkorával a magyar csapat az egyik legfiatalabb. Pechünk volt, hiszen például Kis Gergő az ifjúsági Európa-bajnokságon elért bronzérmes idejével most is harmadik lehetett volna. Balszerencsés volt Boulsevicz Bea is, aki a gyengébbik számában maradt el 16 századdal a dobogótól. Kétszáz pillangón pedig 140 méterig világcsúcs-részidőn belül úszott, csak az utolsó méterei gyengébben sikerültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×