INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Véletlenül rendezi London a 2012-es olimpiát?

Infostart / InfoRádió
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik befolyásos tagja szerint a véletlennek (is) köszönheti a brit főváros, hogy megrendezheti a 2012-es olimpiai játékokat. Az izraeli Alex Gilady szerint egy görög küldött az utolsó előtti fordulóban véletlenül szavazott Párizsra, amely így kiejtette Madridot, megnyitva az utat a londoni győzelem előtt. Bonyolult, de szakemberek szerint akár igaz is lehet.

A BBC brit közszolgálati médium 24 órás hírcsatornájának nyilatkozó izraeli NOB-tag szerint július 6-án, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szingapúri helyszínkijelölő kongresszusán a görög Lambisz Nikolau a szavazás harmadik fordulójában rossz gombot nyomott meg, és a voksa Párizshoz került, noha Madridnak szánta.

Alex Gilady véleményét két tény is alátámaszthatja: egyrészt a második fordulóban 32 szavazattal győztes spanyol főváros a harmadik körre éppen egyet vesztett el, másrészt a görög NOB-tag állítólag hosszasan reklamált a történtek után.

A harmadik körben London kapta a legtöbb támogatást (39), Párizs pedig 33 voksot szerzett, ezzel pedig kettővel előzte meg Madridot.
A NOB befolyásos izraeli tagja szerint ha 32-32 lett volna az eredmény, a francia és a spanyol főváros részvételével újabb szavazást tartottak volna, melyen Alex Gilardy szerint a Londont támogatók mindenképpen Madrid mellé állnak, mivel tartottak a favoritnak kikiáltott Párizstól. Az utolsó körben viszont a franciaszimpatizánsok nagy valószínűséggel a spanyol kandidálást támogatták volna. A zárószavazáson London 54-50-re nyert Párizzsal szemben.

Az angol szervezőbizottság egyik szóvivője minderre úgy reagált, túlságosan sok meseelem van ezekben a találgatásokban. "Titkos szavazás volt, a felvázolt történet csupán vélemény. A tények ismertek, találgatásokba nem kívánunk belemenni" - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk