eur:
389.11
usd:
357.46
bux:
73271.37
2024. július 22. hétfő Magdolna

Véletlenül rendezi London a 2012-es olimpiát?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik befolyásos tagja szerint a véletlennek (is) köszönheti a brit főváros, hogy megrendezheti a 2012-es olimpiai játékokat. Az izraeli Alex Gilady szerint egy görög küldött az utolsó előtti fordulóban véletlenül szavazott Párizsra, amely így kiejtette Madridot, megnyitva az utat a londoni győzelem előtt. Bonyolult, de szakemberek szerint akár igaz is lehet.

A BBC brit közszolgálati médium 24 órás hírcsatornájának nyilatkozó izraeli NOB-tag szerint július 6-án, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szingapúri helyszínkijelölő kongresszusán a görög Lambisz Nikolau a szavazás harmadik fordulójában rossz gombot nyomott meg, és a voksa Párizshoz került, noha Madridnak szánta.

Alex Gilady véleményét két tény is alátámaszthatja: egyrészt a második fordulóban 32 szavazattal győztes spanyol főváros a harmadik körre éppen egyet vesztett el, másrészt a görög NOB-tag állítólag hosszasan reklamált a történtek után.

A harmadik körben London kapta a legtöbb támogatást (39), Párizs pedig 33 voksot szerzett, ezzel pedig kettővel előzte meg Madridot.
A NOB befolyásos izraeli tagja szerint ha 32-32 lett volna az eredmény, a francia és a spanyol főváros részvételével újabb szavazást tartottak volna, melyen Alex Gilardy szerint a Londont támogatók mindenképpen Madrid mellé állnak, mivel tartottak a favoritnak kikiáltott Párizstól. Az utolsó körben viszont a franciaszimpatizánsok nagy valószínűséggel a spanyol kandidálást támogatták volna. A zárószavazáson London 54-50-re nyert Párizzsal szemben.

Az angol szervezőbizottság egyik szóvivője minderre úgy reagált, túlságosan sok meseelem van ezekben a találgatásokban. "Titkos szavazás volt, a felvázolt történet csupán vélemény. A tények ismertek, találgatásokba nem kívánunk belemenni" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ukrajna, Izrael, bevándorlás – Mit gondol Kamala Harris a világ legégetőbb kérdéseiről?

Ukrajna, Izrael, bevándorlás – Mit gondol Kamala Harris a világ legégetőbb kérdéseiről?

Bár még nincs végleges döntés azzal kapcsolatosan, hogy Kamala Harris lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje Joe Biden tegnapi visszalépése után, minden jel arra mutat, hogy ő most a legesélyesebb a posztra. Így tehát megvan az esélye annak, hogy ha legyőzi Donald Trumpot 2024 novemberében, Kamala Harris lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az új elnöknek kül- és belpolitikában is komoly krízisekkel kell szembenéznie: ilyen az ukrajnai háború, a gázai háború, a bevándorlás vagy éppen a fegyvertartás kérdése. Összeszedtük, mit gondol Harris ezekről a fontos témákról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×