eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Izraeli zászló lobog az  egyik megrongálódott épületen a Gázai övezet egyik településén a dél-izraeli Szderótban készült képen 2023. november 18-án készített képen. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: Ariel Schalit

Nem lesz fegyvernyugvás Izraelben - a nap hírei

Eredmény nélkül értek véget a katari egyeztetések az újabb tűzszünetről Izrael és a Hamász között. Megdőlt Magyarországon az országos melegrekord szombaton. A házigazda Németországgal egy csoportba került a magyar labdarúgó-válogatott a jövő évi Európa-bajnokságon. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Eredmény nélkül értek véget a katari egyeztetések az újabb tűzszünetről Izrael és a Hamász között. Az izraeli tárgyalók már haza is tértek. A Hamász politikai irodája Katarban működik, és az arab emírség közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítása és a tűzszünet érdekében. A katari külügyminisztérium pénteken még azt közölte, hogy a közvetett tárgyalások az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között a tűzszünet lejárta után is folytatódnak. Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy folytatták a terület bombázását.

Legalább 118 ország vállalta az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján, hogy 2030-ra megháromszorozza a megújuló energiaforrások termelését. A cél a fosszilis üzemanyagok használatának visszaszorítása. A vállalás emellett a még mindig gyakorta használt szénenergia visszaszorítására, valamint a széntüzelésű erőművek finanszírozásának megszüntetésére szólít fel. Ugyancsak szombaton az Egyesült Államok vezetésével több mint húsz ország közös nyilatkozatban az atomenergia-termelés kiterjesztésére szólított fel.

Felmentette tisztségéből Tóbiás Tamást az Országos Kórházi Főigazgatóság gazdasági és Miklovicz Zoltánt a szervezet informatikai főigazgató-helyettesét Szondi Zita megbízott főigazgató javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök. A Belügyminisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a helyettesítés megoldott, a szervezet működése folyamatos és zavartalan. Korábban már leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét, Jenei Zoltánt is. A MedicalOnline korábbi cikke szerint a kórházak gazdasági problémái, vagyis hatalmas felhalmozott adóssága miatt.

Újabb funkciókkal bővül az EgészségAblak mobilalkalmazás. Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan lejáró receptekről és a frissen beérkező új egészségügyi dokumentumokról külön is értesítést kapnak a felhasználók. Az alkalmazás egyre népszerűbb, már több mint két és fél millióan töltötték le a telefonjukra. Az applikációban jelenleg 6 funkció érhető el.

Már több mint 400 ezren regisztráltak a gondosórára. A szolgáltatás ingyenes minden 65 év feletti polgárnak – hangsúlyozta a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalán. Nyitrai Zsolt azt ajánlja a jogosultaknak, hogy aki még nem regisztrált, tegye meg a gondosora.hu honlapon vagy telefonon. A csuklóra rögzíthető vagy nyakba akasztható jelzőeszközzel az otthonukban élő emberek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Gyöngyösön mutatták be a Demokratikus Koalíció Árnyékkormányának honvédelmi programját. Dobrev Klára a párt árnyékminiszterelnöke úgy fogalmazott: az országra nézve az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetést az Orbán-kormány jelenti, mivel hatalma fenntartása érdekében folyamatosan szembefordul a szövetségeseivel, veszélyezteti Magyarország stratégiai érdekeit. Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter átfogó honvédelmi humánstratégia kidolgozását ígérte.

Az MSZP Választmánya elfogadta a párt európai parlamenti listáját. A listavezető Tüttő Kata, a párt alelnöke. A főpolgármester-helyettest Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke, frakcióvezető-helyettese követi. Harangozó Gábor korábbi EP-képviselő, a párt egyik alelnöke kapta a 3. helyet majd Andor László volt EU-biztos és Bazin Levente miskolci önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja következik a listán.

Megdőlt az országos melegrekord szombaton: Békéscsabán 18 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az eddigi rekord 17,4 fok volt, amit 1959-ben Békéscsabán mértek. A meteorológiai szolgálat bejegyzésében azt is írta, miközben délkeleten tavasz van, az ország nagyobb részén téli idő jellemző. A leghidegebbet a Zala vármegyei Nagykutason mérték, itt mínusz 0,5 fok volt a csúcshőmérséklet.

Bajorország, Csehország és Svájc után Ausztriában is közlekedési és áramellátási fennakadásokat okozott az erős havazás. Ausztriában a magashegyi területeken a lavinaveszély-riasztást is a legmagasabb szint közelébe kellett emelni. A Svájcban a zürichi repülőtéren szombat reggel 22 induló és 21 érkező járatot töröltek a havazás miatt. A Bajorországgal határos Dél-Csehország közigazgatási területén havazási vészhelyzetet hirdettek.

A házigazda Németországgal egy csoportba került a magyar labdarúgó-válogatott a jövő évi Európa-bajnokság csoportjainak hamburgi sorsolásán. A magyarok csoportjában még Skócia és Svájc szerepel. Az első mérkőzést június 15-én, Svájc ellen vívja majd Marco Rossi szövetségi kapitány együttese Kölnben. A labdarúgó Európa-bajnokságot június 14. és július 14. között Németország tíz városában rendezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×