eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy érdeklődő gyermekkönyvet tart a kezében a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok debreceni helyszínén a megnyitó napján, 2019. június 13-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Közeleg a döntés a 12-15 évesek oltásáról - a nap hírei

Egy nap alatt 28 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Az operatív törzs dönt arról, beoltják-e a 12-16 éveseket. Hitelesítette a kínai Sinovac védőoltást az Egészségügyi Világszervezet. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Egy nap alatt 28 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 174 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 947 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 71 ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 804 ezer 700-an kapták el a vírust és 29 ezer 761 ember halt meg a betegségben. Több mint 5 millió 176 ezer embert oltottak be eddig, közülük több mint 3 millió 655 ezren a második vakcinát is megkapták.

Az operatív törzs dönt arról, oltják-e és mikor a 12-16 éveseket koronavírus ellen – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján hozzátette: már vizsgálják a kérdést az Európai Gyógyszerügynökség döntése után. Zajlik a határon túli magyarok és Magyarországon élő külföldiek regisztrációja is, ők várhatóan június második felében kaphatják meg a vakcinát.

Egyetlen vizsgált város szennyvízmintájában sem emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 22 vizsgált szennyvízminta közül 20-nál alacsony, kettőnél mérsékelt koncentrációt mértek.

Hitelesítette a koronavírus elleni második kínai védőoltást, a Sinovacot az Egészségügyi Világszervezet. A WHO döntése lehetővé teszi a vakcina sürgősségi felhasználását, ami elősorban a fejlődő országok számára jelenthet újabb segítséget, amelyek a Covax program keretében kaphatnak oltóanyagot.

Németországban meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott védőoltások száma. A lakosság 43 százaléka, 36 millió ember kapott már vakcinát, és 18 százaléka, 15 millió jutott hozzá mindkét dózishoz. Németország legtöbb tartományában már visszavonták a járványügyi korlátozások nagy részét, és a következő napokban újabb könnyítéseket vezetnek be.

80 milliárd euró értékben bocsát ki hosszú lejáratú kötvényeket a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó alap finanszírozására az Európai Bizottság. A testület több tízmilliárd euró értékű rövid lejáratú uniós kötvényekkel is kiegészíti a fennmaradó pénzügyi igényt.

Felfelé javította az első negyedévi GDP mutatókat második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarországon a bruttó hazai termék 2,1 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi első negyedévinél, ami 0,2 százalékkal kisebb visszaesés az első becslésben jelzettnél.

A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelméről rendelkező törvények módosításáról szóló javaslat tárgyalásával folytatta munkáját az országgyűlés. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztői felszólalásában úgy fogalmazott: zéró tolerancia lesz a pedofilok ellen. Hozzátette: 18-ról 21 éves korra tolják ki a sértettek bejelentési lehetőségét, a zaklatásnál pedig új minősített eset lesz, ha azt 18 éven felüliek gyermek sérelmére követik el. A kormánypártok mellett az ellenzék is támogatja a javaslatokat.

A térség meghatározó és ütőképes haderejének további építését nevezte fő feladatának a Honvédség parancsnok-jelöltje. Ruszin-Szendi Romulusz a kinevezése előtti országgyűlési bizottsági meghallgatásán kiemelte: folytatni kell az egyéni harcászati eszközök beszerzését, a kiber-képesség fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását. Hozzátette: célja a harcoló állomány létszámának növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

Elindult az ellenzéki előválasztás hivatalos honlapja. Az elovalasztas2021.hu oldalon helyet kaptak a szavazás legfontosabb technikai részletei, az előválasztás időrendje, vagy a jelöltté, jelölőszervezetté válás feltételei. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd úgy döntöttek, hogy közösen indulnak a 2022-es országgyűlési választáson, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet és egyéni képviselőjelölteket előválasztáson választják meg.

Három nagyberuházás indul a következő egy hónapban Budapesten – emlékeztetett a főpolgármester kabinetfőnöke. Balogh Samu a fővárosiak türelmét kérte a munkálatok idejére. Június 7-én indul a pesti alsó rakpart megújítása a Margit híd és a Parlament közötti szakaszon. Június 16-án kezdődik a Lánchíd felújításának újabb szakasza. A Blaha Lujza tér felújítása július elején kezdődhet, ha eredményesen zárul a közbeszerzési eljárás.

Az Európai Ügyészség a legelső uniós eszköz, amely megvédi a jogállamiságot a tagállamokban - mondta az európai főügyész abból az alkalomból, hogy megkezdte működését a luxemburgi székhelyű testület. Laura Condruţa Kövesi kiemelte: a szervezet feladata, hogy nyomozzon és vádat emeljen az uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más, pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményekkel vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban.

Szentpéterváron a lengyel légitársaság már induló járatáról szállították le az egyik civil szervezet vezetőjét. Andrej Pivovarovot bevitték a Szövetségi Biztonsági Szolgálat irodájába, arra hivatkozva, hogy körözés alatt áll. Az Európai Unió élesen bírálta a történteket és az ellenzéki aktivista azonnali szabadon bocsátását követelte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×