eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkely Béla: novemberre elérhetővé válhat az első koronavírus elleni vakcina - Hírösszefoglaló

Jövő hétfőig hirdetnek eredményt az e-járművek vásárlását támogató pályázaton. Elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző.

Novemberre elérhetővé válhat az első koronavírus elleni vakcina, a gyógyszerre egyelőre azonban várni kell a Semmelweis Egyetem rektora szerint. Merkely Béla az Inforádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, hogy egyetlen gazdag állam sem engedhet meg magának egy újabb olyan leállást, mint amilyen tavasszal volt a járvány miatt. Hozzátette: az államok és a gyártók most nem egymással, hanem az idővel versenyeznek. Merkely Béla szabad téri programokat és hazai nyaralást javasol a koronavírus-járvány miatt. A szakember arra számít, hogy októberben alakulhat ki a járvány második hulláma.

Jövő hétfőig hirdetnek eredményt az e-járművek vásárlását támogató pályázaton, a támogatói okiratok várhatóan július 20-ig érkeznek meg az érintettekhez - közölte az energiapolitikai államtitkár. Kaderják Péter elmondta, hogy 1721 kérelem érkezett. Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy klímavédelem és a gazdaságfejlesztés egyszerre határozza meg a válságkezelés irányát.

Augusztus végéig csaknem négyezer vállalkozás kaphatja meg a megítélt támogatást a Gazdaságvédelmi akcióterv két programjában. Az Innovációs Minisztérium államtitkára szerint soha korábban nem volt még ilyen rugalmas konstrukció, csak a cégeken múlik, hogy mikor jutnak a pénzükhöz. György László egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a pontos elszámolásra ügyeljenek a vállalkozások a beruházások megvalósításakor, a tárca az adminisztráció egyszerűsítésével segíti ezt.

Flóris István lett az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet új vezetője. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere április közepén szüntette meg az előző főigazgató Cserháti Péter megbízását azzal az indokkal, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.

Döntő jelentőségűnek nevezte a koronavírus-járvány idején a demokrácia és a jogállamiság megerősítését a német igazságügyi miniszter. Christine Lambrecht az uniós tagországok tárcavezetőinek videókonferenciája után mondta ezt. Az uniós igazságügyi miniszterek először tartottak online informális tanácskozást, amióta Németország átvette az unió soros elnökségét. Bóka János, uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár üdvözölte, hogy a német elnökség fokozatosan vissza kívánja vezetni az Európai Unió intézményi működését a normalitás keretei közé.

Az Európai Unió 75 millió eurót biztosít oltóanyag-fejlesztéshez a CureVac német gyógyszerészeti vállalat számára. A hitel abban is segíteni fogja a vállalatot, hogy bővítse gyártási kapacitását, és felgyorsítsa negyedik gyártóüzemének befejezését, amely a cég székhelyén, a németországi Tübingenben épül. Az Európai Beruházási Bank eddig 13 vállalatnak nyújtott összesen 316 millió euró hitelt.

Ellenzi a szövetségi kormány Németországban a kötelező maszkviselés enyhítését. A lazítást korábban több tartományi kormány javasolta a kiskereskedelmi ágazat helyzetének javítására. Angela Merkel kancellár szerint a maszkviselés a járvány elleni védekezés továbbra is nélkülözhetetlen eleme. Ugyanerre az álláspontra helyezkedtek a szövetségi kormányt alkotó pártok - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokrata párt, az SPD - vezetői is.

Ausztriában keddtől a hivatalokban szájmaszkot kell viselni, a településeken pedig kerülni kell a nagyobb csoportosulásokat, és be kell tartani a legalább egy méteres távolságot. Az országban ismét ezer fölé emelkedett a még kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma. Az egészségügyi minisztérium szerint hatékony intézkedésekkel kell megakadályozni, hogy a vírus a regionális szinten kialakult gócpontokból továbbterjedjen.

Új, átfogóbb megállapodást tart szükségesnek Törökországgal az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell Ankarában olyan megállapodást szorgalmazott, amely nemcsak a migráció, hanem a schengeni vízummentesség, a vámunió fejlesztése, a Földközi-tenger keleti medencéjében folyó geopolitikai vita, valamint a polgárháború sújtotta Szíriában és Líbiában kialakítható együttműködés kérdésére is kiterjed.

Horvátországban megszerezte a parlamenti többséget a választásokon győztes Horvát Demokratikus Közösség - jelentette be a kormányszóvivő. A legtöbb szavazatot kapott párt a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Néppárt, valamint a Reformisták és a kisebbségi képviselők támogatásának köszönhetően kapta meg a szükséges mandátumokat. A Horvát Demokratikus Közösség a diaszpóra képviselőivel együtt 69 mandátumot szerzett.

Elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző. A kétszeres Oscar-, Grammy- és Golden-Globe díjas alkotó 91 éves volt. Az elmúlt 7 évtizedben több mint 550 filmhez komponált kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez írt zenéi. Ő írta a többi között A Jó, a Rossz és a Csúf, valamint a Volt egyszer egy Vadnyugat című film zenéjét. Ennio Morricone szerezte a Sorstalanság zenéjét is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×