eur:
395.11
usd:
368.23
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Gödöllő/Facebook

Új templom Gödöllőn

A templom megépítését már száz évvel ezelőtt tervbe vették a Trianon után Gödöllőre menekült premontrei testvérek.

Átadták az új premontrei apátsági templomot Gödöllőn csütörtökön. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a rendet, amelyet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára olvasott fel.

Régóta várt esemény ez, hiszen a templom megépítését már száz évvel ezelőtt tervbe vették a Trianon után Gödöllőre menekült premontrei testvérek. Ez az épület így most nemcsak egy régi álom beteljesülése és a város ékessége, hanem annak a töretlen és megtörhetetlen hitnek és akaratnak is jelképe lesz, amellyel önök átvészelték a határon túlra került iskoláik elvesztését, a kommunizmus negyven évét és a rendszerváltoztatás utáni újrakezdés nehézségeit - írta Orbán Viktor.

"Kívánom önöknek, hogy a mai zavarodott világban is minél több embernek tudják átadni alapítójuk, Szent Norbert tanítását és példáját, aki a szemlélődés, a kemény munka és a közösségi élet harmóniáját hirdetve hozott lelki megújulást Európa számára" - tette hozzá.

Soltész Miklós közölte: a "birodalmak, legyenek bármilyen ideológiával felvértezve, legyenek bármilyen fegyverrel megerősítve, eltűnnek, de a kereszténység 2000 év óta itt van, él, mondhatnám azt is, virul a sok-sok nehézség ellenére, és üzenetét közvetíti".

A jöttment, életellenes, teremtettvilág-ellenes ideológiák elbuknak, megszűnnek, bármilyen hatalom, fegyver vagy média van mögöttük, de a zsidó-keresztény tanítás és annak hite örök. A premontrei rend elmúlt évszázadait viszontagságok, üldözés, tiltás jellemezte, de mindig talpra tudott állni, mindig újra tudta kezdeni az életet, és a nehézségek utána még nagyobbat alkotott - közölte.

Balogh Péter Piusz gödöllői apát arról beszélt, hogy az épületen és annak díszítésén a premontrei, a katolikus és a magyar hagyományok jelennek meg.

A templomépítés alapvető célja, hogy a rend tagjai, a helyi egyházközség, valamint a premontrei iskolaközpont tanárai, diákjai, öregdiákjai, a premontrei óvoda közössége és a premontrei nagycsalád minden tagja méltó módon tudjon részt venni a liturgiákon - olvasható az apátság közleményében.

A tervezés és az építés 3,9 milliárd forintból valósult meg, a berendezés pedig további 600 millió forintba került. Az építkezést a kormány támogatta a rend alapításának 2021-ben ünnepelt 900. évfordulója alkalmából.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 10:17
×
×
×
×