eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Cézár szobor Róma
Nyitókép: Pixabay

Kihagyhatatlan program az ókori Róma szerelmeseinek

Az ókori római birodalom történelmét bemutató filmklubot indít február 29-től a Magyar Nemzeti Múzeum.

A három hónapon át havi egy alkalommal megrendezendő eseményen az ókori Rómával kapcsolatos híres filmek részletei lesznek láthatók, amelyeket meghívott szakértők elemeznek majd az intézmény Római Lapidáriumában - közölte a múzeum.

A programsorozat filmjei Róma alapítása és a birodalom kialakulása, Róma társadalma, vallása: a hitvilág és a szertartások, valamint a római birodalom bukása témái köré szerveződnek.

A filmkluban az érdeklődők részleteket láthatnak a BBC Róma című sorozatából, a Trója és a Gladiátor című filmekből, a Hannibál és a Romulus című sorozatokból, valamint a Spartacusból. Emellett az Agora című spanyol-máltai történelmi dráma, a Monty Python Brian élete című filmvígjátéka, Mel Gibson Passiója, Fellini Satyricon című filmdrámája, a Ben Hur, a Kleopátra, Az utolsó légió, valamint a Barbárok és a Quo Vadis című alkotások egyes jeleneteit is vetítik a programban.

A közlemény szerint a filmeken keresztül látható lesz, hogy mi a valóság és mi a filmes túlzás, a meghívott szakértők elemezni fognak többek között egy-egy harcot vagy csatajelenetet. A programsorozat célja, hogy rávilágítson a páratlanul sikeres birodalom történelmére.

A közlemény idézi Bérczes Zsigmondot, az MNM kreatív igazgatóját, aki szerint azért a római korszakra esett a választás, mert az intézmény látogatóinál nagy arányban tapasztalják az ókor iránti kiemelt érdeklődést. A Római Birodalom - szervezettsége, kultúrája és kiterjedtsége miatt - napjainkban is állandó és izgalmas témát szolgáltat, komoly hatást gyakorol az életünkre manapság is. A filmek segítségével arra is keresik a választ, hogy mi lehet a kortárs filmművészeti alkotások Róma-képe és üzenete az ókori világról - hangsúlyozta Bérczes Zsigmond.

A filmklub további időpontjai március 28., április 25. és május 30., jegyek az MNM honlapján érhetők el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×