eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Budavári Palota Oroszlános udvara esti díszkivilágításban 2017. november 15-én. Szemben a Budapesti Történeti Múzeum, jobbról az Országos Széchényi Könyvtár épülete látható.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Új intézményt vezethet a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója

A pályázatokat értékelő szakmai bizottság egyhangúlag Csorba László történészt, a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatóját tartja alkalmasnak a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatói posztjára.

A Vármúzeumot, az Aquincumi Múzeumot, a Kiscelli Múzeumot, és Budapest Galériát magában foglaló Budapesti Történeti Múzeum főigazgatójának kiválasztásakor a pályázati szakmai bizottság a két aspiránsé közül egyhangúlag Csorba László történész pályázatát választotta – értesült a hvg.hu.

A főigazgató személyéről szeptember 27-én a fővárosi közgyűlés fog szavazni a főpolgármester előterjesztése alapján, akit nem köt a szakmai bizottság döntése. A megbízatás három évre szól, a pozíció jövő év áprilisában foglalható el.

Csorba László professor emeritus, az MTA doktora a 19. századi hazai polgárosodás és nemzeti modernizáció, továbbá az olasz-magyar kapcsolatok meghatározó kutatója, tucatnyi könyv szerzője, aki intézményvezetői tapasztalatokkal is rendelkezik. 1998 és 2007 között a Római Magyar Akadémia tudományos igazgatója, majd igazgatója volt. Ezután a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének igazgatóhelyettese lett, 2010–2016 között pedig a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját töltötte be.

A másik pályázatot Népessy Noémi, a múzeum jelenlegi igazgatója nyújtotta be.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×