eur:
396.17
usd:
369.53
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Sipos Zsuzsanna látványtervező és Patrice Vermette kanadai produkciós tervező, miután átvették a legjobb produkciós tervezés kategóriáért járó díjat a 94. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2022. március 27-én. A páros A Dűne című film látványáért vehette át az elismerést.
Nyitókép: MTI/EPA/David Swanson

Káel Csaba: az Oscar-díj új kapukat is nyithat

A filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a magyar mozgókép ágazat elismerése is egyben a Dűne című film sikere az Oscar-gálán. A hat díjat nyert alkotással Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező a produkciós tervezés kategóriában kapott Oscar-díjat.

Sipos Zsuzsanna Oscar-díja fantasztikus siker, rajta keresztül a teljes magyar mozgókép ágazatot kitüntették - mondta érdeklődésünkre Káel Csaba. A filmipar fejlesztéséért felelős kormánybizts kifejtette: jó pár éve forgatnak nemzetközi produkciókat Magyarországon, és eddig a munkát kicsit leértékelte a magyar filmes szakma, mondván, csak egyfajta bérmunkáról van szó, de az Oscar-díj bebizonyította, hogy itt már nem csupán külföldi produkciók kiszolgálása zajlik, hanem kreatívan is hozzá tudunk járulni a sikerhez, és ezt tette Sipos Zsuzsanna is.

"Kint voltam a Dűne forgatásán, fantasztikus volt élőben is látni a berendezés- és látványorgiát. Minden producer és a rendező is megjegyezte, hogy lenyűgöző munkát végeznek itt Magyarországon" - hangsúlyozta Káel Csaba.

Szerinte az az egyik titka annak, hogy ennyi produkciót készítenek magyar stúdiókban vagy akár külső helyszíneken, hogy ilyen kiváló szakembereink vannak.

A mostani díj még előkelőbb helyre helyezheti a magyar filmgyártást - közölte a kormánybiztos. Úgy vélte, az elismerés felhívja a figyelmet a magyarországi filmgyártás gazdag hgyományaira, valamint az új kezdeményezésekre is, és a filmgyártás mellett az utómunkában, speciális effektusok tervezésében, akár a hang- vagy zenei utómunkában is kinyit egy kaput.

Káel Csaba az elmúlt időszak köszönhető a Magyarországon dolgozó filmprodukcióknak, amelyek olyan professzionális munkát végeztek, hogy a külföldieknek megérte idejönni. Fontosnak nevezte az állami hozzáállást is, de úgy látja, a 30 százalékos adóvisszatérítés önmagában nem lenne elegendő, mivel több ország is ekkora, vagy még nagyobb kedvezménnyel csábítja a filmeseket. Fontos az alkotói környezet, továbbá Magyarország csábereje, biztonsága, az, hogy nagyon jól érzik itt magukat a sztárok – sorolta.

Káel Csaba beszélt arról is, hogy a további fejlesztés érdekében stúdióberuházások kezdődtek, és az oktatásban is nagyobb sebességre kapcsoltak.

"Reméljük, hogy az Oscar-díj egy felkiáltójel arra, hogy itt már jóval többről van szó, mint szervizmunkáról, hanem egy ágazatnak a sikeréről, ahol a különböző kreatív munkatársak is bevonódnak és ilyen csodákra képesek, mint Sipos Zsuzsanna" - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×