eur:
385.14
usd:
355.31
bux:
69359.42
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Amsterdam, Netherlands - August 22, 2017: entrance of the house of the Jewish young girl ANNE FRANK with the text on the green door that means Anne Frank House in Dutch Language
Nyitókép: ChiccoDodiFC/Getty Images

Anne Frank történetében mindenki áldozat

Nemrég jelent meg Rosemary Sullivan Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története című könyve a Partvonal kiadó gondozásában: a meglepő állításra jutó kötetben folytatott nyomozás eredményét sokan megkérdőjelezik, de az biztos, hogy a kötet ismét a figyelem középpontjába helyezte az amszterdami zsidó lány és családja tragédiáját, azon keresztül pedig a holokauszt borzalmát.

Sok szempontból különleges a kötet: nemcsak az olvasó, hanem a kiadó sem tudta pontosan, milyen eredményt hozott a nyomozás – mondta el az InfoRádióban Korentsy Márta, a Partvonal kiadó vezetője. A szerkesztőnek, a fordítónak és a kiadóvezetőnek is titoktartási szerződést kellett aláírnia: négy évet kellett várni arra, hogy a világszerte egy időben megjelenő kötet fellebbentse a fátylat titkairól.

"A könyvet nagyon nagy médiafigyelem övezte, az eredmény valószínűsíthető eredményét a mai napig kommentelik az újságírók. Van, aki felháborodva, az állítást kétségbe vonva teszi ezt: a könyv komoly fordulatot hozott az ügyben" – vélekedik a kiadóvezető.

A zsidó tanács tagja volt a feltételezett áruló

Azt, hogy Anne Frankot és családját két év rejtőzködés után valaki elárulta, mindenki tudta: az áruló személye volt eddig ismeretlen. Anne családja egy másik családdal együtt egy iroda könyvespolca mögé rejtett titkos helyiségében bujkált, ami nagyon sikeres volt két éven át, így teljesen váratlanul érte őket az, hogy egyszer csak a Gestapo embereinek tudomására jutott hollétük.

"A mai napig komoly érdeklődés övezi, ki lehetett az áruló, nagyon sok nyomozást folytattak ez ügyben. A kötetben leírt nyomozás egy hollandokból és németekből álló több száz fős csapat munkája. A nyomozók mellett önkéntesekből, kutatókból és számítógépes szakemberekből álló csoport 66 gigabájtnyi adathalmazt tekintett át a világ minden tájáról" – mondta el Korentsy Márta.

A könyv megírásához és a nyomozáshoz tehát óriási mennyiségű anyagot kellett rendezni. Hiába próbálták az utolsó percig titkolni, mire jutott a nyomozócsapat, a vizsgálódás eredménye megjelenés előtt kirobbant a sajtóban. A nyomozók szerint egy bankár, a zsidó tanács egy tagja árulta el a családot.

Mindenki áldozat volt

"A könyv zseniális módon idézi fel a náci uralom alatti Amszterdam hangulatát: a visszaemlékezéseknek mindig fontos céljuk, hogy a fiatalok, akik mindezt nem láthatták, megértsék, milyen nehéz lehetett ez az időszak, amiben ez nagyon sokat segít" – vélekedik a kiadóvezető, aki szerint a történetből is kiderül, mennyire a véletleneken,

pillanatnyi döntéseken múlt az élet.

Mindenki áldozat volt, nem csak Anne Frank, akinek életét egy véletlen folytán ismerhette meg a világ. Mikor Annét letartóztatták, eldobta a naplóját, ugyanis nem engedték meg neki, hogy magával vigye a táborba, ahol aztán meghalt tífuszban. Édesapja élte egyedül túl a holokausztot, aki aztán nagyon sok energiát fordított arra, hogy az emberek a naplót megismerjék.

FBI-ügynök is részt vett a munkában

A kötetből megismerhetjük azokat, akik bújtatták a családot, és azokat is, akik letartóztatták őket: nagyon sokrétegű Korentsy Márta szerint a könyv, melynek legfontosabb célja az volt, hogy felidézze ezeket a nagyon nehéz éveket, és megérthessük egy kicsit azt is, mi vezethet odáig, hogy valaki eláruljon egy másik családot.

Saját családja megmentésére sorolt fel ugyanis a nyomozás eredménye szerint lakcímeket a zsidó tanács tagja, azt nem is tudta, kik rejtőznek ezeken a helyeken.

"Nem állítom, hogy minden nyomozati eredményt el kel hinnünk, de az biztos, hogy a nyomozócsoport tagjai nagyon komoly munkát végeztek, nagyon sok iratot néztek át. A könyv célja, hogy soha többet ne ismétlődhessen meg egy ilyen helyzet. Sem a bujkálásé, sem az árulásé" – fogalmazott Korentsy Márta, hozzátéve: egy nyugalmazott FBI-ügynök is segített a csapatot szakértelme mellett függetlenségével is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 17:58
×
×
×
×