INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

xxi. század intézet

könyv

soros györgy

békés márton

Tényfeltáró könyv jelent meg Soros György kelet- és közép-európai tevékenységéről

Tényfeltáró könyv jelent meg Soros György kelet- és közép-európai tevékenységéről

Infostart

Ténykönyv, amely nem politizál, hanem nyilvánosságra hozza és elemzi az adatokat – mondta az InfoRádiónak A Nagy Terv – A Soros-birodalom Közép- és Kelet-Európában című kötet szerkesztője, Békés Márton.

A XXI. Század Intézet az idei év elején Új Idők címmel könyvsorozatot indított, mely által „hazai szerzők gondolatainak közrebocsátásával kíván hozzájárulni a magyar politikai gondolkodás megújításához”. megjelent a sorozat második címe: A Nagy Terv – A Soros-birodalom Közép- és Kelet-Európában. A közel 400 oldalas kötetet az Intézet kilenc munkatársa írta, és egyéves kutatómunkájuk előzte meg, mialatt a forrásokat 12 nyelven gyűjtötték, elemezték és összegezték.

Az így elkészült kötet dokumentatív igénnyel mutatja be Soros György összesen 18 közép- és kelet-európai országban folytatott 1984–2020 közötti tevékenységét, közép-ázsiai és egyesült államokbeli kitekintéssel kiegészítve. A regionális elemzéseket és országportrékat 220 tételből álló jegyzetapparátus, kronológia, fogalommagyarázó szótár és ötoldalas névmutató egészíti ki, valamint 22 darab, harmadrészben archív fotó kíséri.

"Egyfelől a politikai érdeklődés homlokterében áll Soros György tevékenysége Izraeltől Oroszországig, Törökországtól Magyarországig, a téma eléggé adott volt, ez egy kurrens, mindenkit érdeklő politikai, de történelmi, kulturális, akár geopolitikai vagy titkosszolgálati téma. Másrészt itt volt a koronavírus-járvány, ilyenkor egy kutató, egy történész egy politológus kiválóan ki tudja használni az otthoni lehetőségeket, össze tudtuk gyűjteni a forrásokat 12 nyelven, ezek mind nyilvánosan elérhető, lábjegyzetelt, visszakövethető, teljesen átlátható források. Amikor már vissza lehet térni a munkahelyekre, akkor munkahelyi és műhelyvitákon forrott ki ez az anyag, megszerkesztettem, végül írtunk hozzá kronológiát, egy külön szótárat, több mint 200 lábjegyzetet, és 22 fotót. Szeretjük ezt dokumentumkötetnek vagy még inkább ténykönyvnek hívni" – mondta az InfoRádióban Békés Márton történész-politológus, az intézet igazgatója.

Mint fogalmazott, fehér könyvnek, white papernek szokták ezt a műfajt hívni, ez egy oknyomozó, tényfeltáró munka volt, amivel a közös céljuk az érvek és összefüggések bemutatása volt a nyilvánosság számára.

"Politikai természetű mondanivalója éppúgy nincsen, mint ahogy történettudományos nagyon passzív jellege. Ez egy nagyon aktív könyv, amely azonban nem politizál, hanem nyilvánosságra hozza az adatokat, és ezeket természetesen értelmezzük, elemezzük is, hiszen pusztán nyilvánosságra hozni dokumentumokat mindenféle kontextualizálás nélkül, annak nem lenne sok értelme. Kettős volt a célunk és úgy látszik, hogy az olvasókhoz így is ért el a könyv: feltárjuk azt az 1984 óta Soros György által végzett közép- és kelet-európai tevékenységet, de ideológiai vagy politikai minősítések a kötetben nincsenek, az egy visszafogott, távlatos munka" – mondta a könyv szerkesztője.

Kapcsolódó hang

A Nagy Terv – Békés Márton
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018