INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

budapesti tavaszi fesztivál

online

főváros

Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.

Különleges lesz az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál

Infostart / MTI

Április 9-18. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely idén ingyenes lesz és 10 napon át online formában jelentkezik. A szervezők ezzel a kulturális élménysorozattal segítenek a hónapok óta korlátozások között élők számára elviselni a bezártságot.

Ingyenes online programokkal rendezi meg a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) április 9. és 18. között a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Zrt., immár kormányzati támogatás nélkül, a "Budapesten a kultúra szabad, a kultúra mindenkié" üzenettel.

A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett arra, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány lehetetlenné tette a BTF megtartását, idén pedig újabb nehézséggel kell szembenéznie a fesztiválnak: a kormány negyven év után kivonult a BTF közös megrendezéséből, erről néhány hete értesíttve a Fővárosi Önkormányzatot.

Budapest azonban ragaszkodik ehhez a nagy hagyományokkal bíró eseménysorozathoz, ezért

mindent megtesz azért, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Zrt. szervezésében idén is megrendezze

- hangsúlyozta.

Mint a főpolgármester-helyettes kiemelte, a BTF az elmúlt négy évtizedben megmutatta, hogy a kultúra túl tudja élni az ország politikai vezetésének változásait. Az elmúlt négy évtizedben egyetlen kormány sem merte azt megtenni, hogy ne támogassa Budapest legnagyobb kulturális rendezvényét - jegyezte meg.

Gy. Németh Erzsébet elmondása szerint "Budapesttől az elmúlt időszakban csak elvett a kormány": a saját bevételek csökkenése és a kormányzati megvonások együttesen kilenc évvel ezelőtti szintre vetik vissza a fővárosi költségvetést.

Mint közölte, 2021-ben 139 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel számolnak, ami 35 milliárddal kevesebb a tavalyinál, szolidaritási adó formájában pedig még további 35,4 milliárd forintot fizet be a főváros az államkasszába, ehhez jön a turisztikai ágazat leállása miatt bekövetkező forrásvesztés.

Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója elmondta: a járványhelyzetben szeretnének adni a Budapesten és az országban élőknek, valamint az eseményeket messziről követőknek is.

Ezért az idei BTF nemcsak abban lesz különleges, hogy online rendezik meg, de teljes egészében ingyenesen streamelik a fesztivál tartalmait - jelentette be, hozzátéve:

a cél közelebb vinni az emberekhez a kultúrát.

Faix Csaba beszámolója szerint az online forma miatt előtérbe kerülnek a vizuális tartalmak. Minden nap lesz egy highlight esemény, amely méltó módon merít a BTF több mint negyven éves tradíciójából, emellett mai, aktuális kísérőrendezvényekkel találkozhat a közönség. A BTF egyfajta virtuális retrospektív programot kínál az elmúlt évtizedekből, vegyítve ezeket a friss rendezvényekkel - közölte.

A BTF pontos programját a kezdés előtti hetekben teszik közzé - mondta el Faix Csaba.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Faiix Csaba a Bduapesti Tavaszi Fesztiválról
 
Gy. Németh Erzsébet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018