INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

bolberitz pál

gájer lászló

katolikus

pap

antall józsef

Bolberitz Pál teológus professzor, katolikus pap beszédet mond a Parma fidei - Hit pajzsa díj átadásán a felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban 2016. február 27-én.

"Bolberitz Pál olyan pap volt, aki meg tud állni a társadalom előtt"

Gájer László tanszékvezetőtársa volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ő mondta el az InfoRádiónak emlékező gondolatait Antall József lelkiatyjáról.

Vasárnap, életének 80. évében elhunyt Bolberitz Pál Széchenyi-díjas tudós, római katolikus pap.

A lelkipásztor nemcsak korszakos teológus, filozófus, hanem stílusa miatt kiváló előadó is volt - fogalmazott az InfoRádióban Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára.

"Engem még pár éve tanított. Sok mindent tanultam tőle, filozófiát is, de az életről is nagyon sokat; katolikus pap volt, rendszeresen jártam a szentmiséire, hogy retorikát tanuljak tőle. Aki hallgatta az ő prédikációit, tudja, mekkora rétor volt.

Az óráin az volt a legizgalmasabb, amikor kitért egy-egy aktuális, napi politikai kérdésre, árnyaltan fogalmazott mindig, bölcsen"

- részletezte megemlékezésében Gájer László, aki szintén katolikus pap.

Bolberitz Pál Rómában tanult filozófiát és egyházjogot, hazakerülve viszonylag fiatalon lett az akkor még Hittudományi Akadémiának nevezett intézmény tanára (1978-tól tanszékvezetője), a spekulatív bölcseleti tárgyakat tanította. Később, amikor a Pázmány-egyetem részévé vált Hittudományi Karon két tanszék lett, az egyiken, a spekulatív, elvont tárgyakat tanító tanszéken Bolberitz Pál lett a tanszékvezető, a másikon, a történeti tárgyakat oktató tanszéken Gájer László.

"Alapvetően skolasztikus és neoskolasztikus módszerrel oktatott klasszikus tárgyakat, metafizikát, ismeretelméletet, logikát vagy filozófiai Isten-tant, ebben pedig mindvégig követte a római skolasztikus módszert" - folytatta Gájer László.

Szemináriumaira rengetegen jártak, hallgatóinak pedig sok-sok eredeti nyelvű szöveget adott a kezébe.

"A karnak az egyik olyan tanára volt, aki ismerte az aktuális filozófiát, elsősorban a keresztény filozófiát, és

folytonos polémiában volt a magyarországi, nem keresztény filozófusokkal.

Tehát mint filozófus - azt hiszem - kiemelkedő" - húzta alá Gájer László, aki szerint ezt nem csak a megszólalásai, könyvei jelzik, hanem akár újságcikkei vagy közéleti megszólalásai is.

Íróként is nagyon termékeny volt, 1978 után rövid időn belül nyomda alá adta azt a hat jegyzetet, amelyből tanított, vagyis "egy-két éven belül hat nagy könyvet tett le az asztalra".

"Írói munkásságának van egy nagyon erős közéleti jellege is, ezt jelzi az Eperjes Károllyal közösen megjelentetett Thália és teológia címet kapott interjúkötet, amelyben napi, aktuális kérdésekhez szóltak hozzá. Vagy a Győzelmes hít című, egy kicsit a két világháború közti katolikus hangulatot idéző, bölcseleti jellegű, de közéleti témákat tartalmazó kötet; Bolberitz Pálnak volt egy stílusa, a gondolataiban árnyaltság volt, aforizmatikusan beszélt, frappáns megjegyzései voltak" - folytatta.

Olyan pap volt Gájer László szerint, aki meg tudott állni a társadalom előtt.

Bolberitz Pál kísérte halálos ágyán Antall József miniszterelnököt, akinek lelkiatyja volt, ő látta el a betegek szentségével is.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Elhunyt Bolberitz Pál - Gájer László
 
Bolberitz Pál az Arénában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018