eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy kép Hajdú D. András fotóriporter A fal, amit mi kerítésnek hívunk című sorozatából, amely a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton elnyerte a Magyar Újságírók Szövetségének MÚOSZ Nagydíját. A 2020. április 16-án odaítélt díjat a koronavírus-járvány miatt szeptember 8-án adják át. A sorozat, amely a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória első díját is elnyerte, a romániai Nagybánya nyomortelepein elő cigányok életét mutatja be.
Nyitókép: Egy kép Hajdú D. András fotóriporter A fal, amit mi kerítésnek hívunk című sorozatából, amely a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton elnyerte a Magyar Újságírók Szövetségének MÚOSZ Nagydíját. A 2020. április 16-án odaítélt díjat a koronavírus-járvány miatt szeptember 8-án adják át. A sorozat, amely a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória első díját is elnyerte, a romániai Nagybánya nyomortelepein elő cigányok életét mutatja be. MTI/Hajdú D. András

Nehéz témák, emberi történetek, fantasztikus pillanatok - nyílik a sajtófotó kiállítás

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb képeiből készült váltogatást, mintegy 350 egyedi és sorozatfelvételt mutat be a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szerdától a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Capa Központban.

A pályázatra ezúttal 267 fotográfus 2488 pályaművet küldött, a beérkezett képek száma összesen 6079; a mennyiség mellett azonban a nemzetközi zsűri "fotográfus nagyágyúi" is kiemelték a pályázat magas színvonalát - szólt a 2019-es év legjobb magyar sajtófotóit felvonultató anyagról a kiállítás keddi sajtóbemutatóján Szigeti Tamás kurátor.

A tárlaton a pályázat minden díjazott felvétele látható, de a válogatás ennél bővebb: a kiállítás olyan kiemelkedő színvonalú munkákat is bemutat, amelyek az erős verseny miatt nem nyertek díjat.

Szigeti Tamás elmondta, azért is fontos a kiállítás, mert visszatekint a "vírus előtti életünkre": "emlékeztet bennünket arra, hogy volt itt egy normális élet, és talán ad egy kis reményt, hogy lesz is még" - fogalmazott.

Mint kiemelte, a tavalyi év sajtófotóit felvonultató anyagban a legmarkánsabban megjelenő esemény a Hableány turistahajó tragédiája, amely nagyon megmozgatta a fotográfusokat. A hír- és eseményfotók között ez a téma egy első (Dombóvári Tamás szabadfoglalkozású) és egy harmadik díjat (Balogh Zoltán, MTI/MTVA) is hozott, Dombóvári Tamás ráadásul a legjobb hírképnek járó Escher Károly-díjat is elnyerte ezzel a képével. Ajpek Orsolya (Index) a képriport kategória első helyén végzett a Hableány katasztrófájáról készített sorozatával.

Szigeti Tamás szerint érdekes megfigyelni az anyagban azt is, hogy a drónok szinte természetes módon beépültek a fotográfia eszközei közé. Főként a természet és tudomány kategóriában láthatók drónnal készült felvételek; ezek a földtől elemelkedő fényképező eszközök szó szerint is új távlatokat nyitottak a fotográfiában - mondta el a kurátor. Ebben Magyarországon talán Radisics Milán jár az élen, aki tavaly egy drónnal készített természetfotóval hozta el a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját, de idén is látható tőle díjazott anyag.

A pályázat anyagából több mint húsz éve minden esztendőben évkönyv is megjelenik.

Bánkuti András, Az év fotói kötet szerkesztője kiemelte, hogy - hasonlóan a kiállításhoz - az album nem csupán a díjnyertes felvételeket tartalmazza, hanem bővebb válogatást nyújt, részben olyan képekkel is, amelyekkel a tárlat látogatói sem találkozhatnak.

  • A kiállítás a szerdai nyitónapon ingyen, majd november 15-ig belépődíj fizetése mellett lesz látogatható a Nagymező utcai Capa Központban.
  • A tárlatot a következő hónapokban más helyszíneken is bemutatják, először Gödöllőn lesz megtekinthető szombattól.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×