eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
A Kossuth-díjjal idén kitüntetett Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, érdemes művész Budapesten 2019. május 21-én.
Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

Balázs János: a klasszikus zenével egész máshogy kell a fiatalokhoz szólni

Egy-két éven belül átadhatják a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Balázs János. A Kossuth-díjas zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője kiemelte: mivel műemléképületet újítanak fel, a munka csak lassan halad.

Tavaly tavasszal rakták le a Cziffra-központ alapkövét. A 2,5 milliárd forintból épülő összművészeti intézmény a cigány kultúra hagyományait, művészetét mutatja majd be.

"Szeretném, ha kimondhatnánk azt Magyarországon, hogy a roma művészet közös művészetünk" - mondta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában, de jelezte: a központ műemléképületben kap helyet, a felújítása lassan halad, így elképzelhető, hogy csak évek múlva adhatják át.

"Remélhetőleg egy-két éven belül megtörténik, de a mai viszonyok között ezt sajnos nehéz megjósolni.

Nem egy új épületről van szó, ilyenkor nagyon fontos és rendkívül mélyreható munkát végeznek. Ha találnak valamit a felújításkor, meg kell állni" - mondta a művészeti vezető, és kiemelte: a centrum átadásáig is szerveznek programokat, augusztus végén sikerrel zárult az a road-show, amelyen színházi előadással, képzőművészeti kiállítással és divatbemutatóval fesztiválokon mutatták be a roma kultúrát.

Balázs János, akinek példaképe Cziffra György, fesztivállal is tiszteleg a roma művészeti központ névadója, a világhírű zongoraművész emléke előtt. A Kossuth-díjas művész négy éve hívta életre a programsorozatot, amin koncerteket, mesterkurzusokat, versenyeket tartanak és a fiatal tehetségeket is segítik. Balázs János kiemelte: 2021-ben Cziffra György-emlékévet szerveznek.

"Akkor lesz születésének 100 éves évfordulója, és egy fesztivált szervezünk: a világ számos pontján a legnagyobb koncerttermekkel, szimfonikus zenekarokkal, művészekkel karöltve szervezünk koncerteket, emlékkiállításokat" - mondta Balázs János, és azt reméli: a programokkal nemcsak Cziffra Györgyre, hanem a XX. és a XXI. századi magyar művészetre és művészekre is felhívják majd a figyelmet.

A komolyzene és a fiatalok kapcsolatáról általánosságban elmondta, a legfontosabb eszköz az őszinteség.

"Próbáljuk meg azt a munkásságot, amit képviselünk, a klasszikus zeneművészetet a mai kor eszközeivel megmutatni. Ilyen például a média, a multifunkcionalitás,

a fiataloknak, gyerekeknek szóló koncertek, hangszerbemutatók,

amiket tartok. Díjakat is alapítottunk, figyelünk a társadalomra. A műsorok a MüPában tematizálva vannak. Valljuk be, ha egy mai fiatal elmegy egy szonátaestre, és csak annyit tud a darabról, hogy Beethoven Op. 111-es c-moll szonátája, abszolút nem tudja, miről van szó, de ha van tematika, leírás, rögtön közelebb érzi magát."

Szerinte nem kívánható egy fiataltól, hogy mindent tudjon, de

ha egy kis lépést tesznek a fiatalok felé, beavatják őket, látókörükbe kerül a komolyzene és elkezdi érdekelni őket.

Az ő koncertjein szerinte már 10-20 százalék a 30 éven aluliak aránya, ebben 7-8 éves munkája van. Ennek hatásaként szerinte az embereknek később is életük része lesz a magas kultúra.

"Teljesen mindegy, hogy jogi karon fog végezni a gyerek vagy fizikai munkás lesz, része lesz az életének az esztétika, csak

nem lehet professzori szinten előadni a tudományunkat.

Közben nem a minőségből adunk le, hanem a közlési forma válik egyszerűbbé, az információ eljutásának folyamata rövidül. A produktum az mindig a legmagasabb színvonal" - mondta Balázs János, aki szerint ezek az alkalmak nem lehetnek hosszúak, mégis színesek kell hogy legyenek. És ha még későn sincs, akkor utána egy pohár ital mellett az élményt meg is tudják egymással beszélni a fiatalok.

Az Aréna teljes felvételét alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×