eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Madarak a jeges Balatonban Szántódnál 2018. február 28-án.
Nyitókép: Jánossy Gergely

A Balaton, ahogy még nem mutatta meg senki

A Föld Napja alkalmából került a magyar mozikba a héten a "Vad Balaton" című magyar természetfilm, amely a Balaton élővilágáról és a környező geológiai képződményekről készült alkotás. A széles vásznú mozi az első 4K felbontású technológiával készült magyar természetfilm - mondta az InfoRádiónak Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr.

Április 19-től vetítik a hazai mozikban a Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmjét, a Vad Balatont, amely négy évszakon át mutatja be Magyarország legnagyobb tavának élővilágát, valamint a Balaton keletkezésével is megismerteti a nézőt.

Mosonyi Szabolcs, a film rendezője és operatőre az InfoRádióban elmondta, hogy a négy évszakos filmet két évig forgatták, az utómunka pedig fél évig tartott. A film összekapcsolja a geológiát a vadvilággal. Koncepciójuk volt, hogy klasszikus természetfilmet csináljanak, amely az évszakokat követi, de bevontak még egy idővonalat is, amely visszafelé megy a földtörténetben.

A film elején mutatják be a Nagybereket, amely néhány száz évvel ezelőtt alakult ki. Százezer-millió évet visszafelé haladva az időben jelennek meg a filmben többek között a vulkánok, a Pannon-tó üledékei, később pedig az ősóceán maradványai. Minden geológiai formát hozzákapcsolták a vadvilág egyik szereplőjéhez.

"Így bukkan elő például egy ősi vulkán kürtőjében fészkelő hollópár, vagy a valamikori tenger üledékébe ma fészküket vájó gyurgyalagok"

- mondta Mosonyi Szabolcs.

"A klasszikus természetfilmek stílusában, tavasztól haladunk sorban az év különböző hónapjain és évszakjain keresztül. A téllel különösen szerencsénk volt, több héten át hatalmas jégtáblákat, jégtorlaszokat lehetett filmezni" - tette hozzá.

A filmben a gyönyörű tájak mellett felbukkannak állatok is. Mosonyi Szabolcs szerint a Balaton vadvilága változatos, ezt a filmben is be tudták mutatni.

"A balinok, süllők ívását is sikerült lefilmeznünk. De bemutattunk vadmacskákat is, akik a ritkábban lakott hegyvidéken élnek, vagy várfalon költő vándorsólymokat is" - mondta a rendező.

A képek nagy része 4K-ban készült, de például a gyurgyalagok verekedéséről vagy a pontyok ívásáról szóló felvételeket HD-ben rögzítették.

"Szinte minden témához, amit szerettünk volna lefilmezni, külön kamerák kellettek.

A legextrémebb eset az volt, amikor a vándorsólymok filmezéséhez hatalmas teleobjektívet kellett felcipelnünk a hegyre. A denevérek filmezéséhez infrakamerát kellett használnunk, és így zavarás nélkül tudtuk filmezni őket, vagy más éjszakai állatokat" - mesélte Mosonyi.

A rendező kifejtette, hogy a film születésénél a koncepció az volt, hogy sok legyen a 4K-s tájképfelvétel, mert így a normál HD televízió felbontásának négyszeresét tudták vászonra vinni.

"Ez adja a különleges élményt, ezért moziban érdemes megnézni a filmet, mert még látványosabb, mint televízióban"

- mondta a rendező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×