INFORÁDIÓ
2021. április 19. hétfő
Emma

költészet napja

józsef attila

versmaraton

lackfi jános

művészet

A Leövey Klára Gimnázium diákjai egy József Attilát ábrázoló mozaikképet mutatnak be a költő születésének 112. évfordulóján, a költészet napján Budapesten, a Gát utcai József Attila Emlékhelyen 2017. április 11-én.

A vers, a művészet a lélek oxigénje - ma ünnepeljük a Költészet Napját

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel, illetve még számos más izgalmas programmal tisztelegnek a magyar líra előtt.

A magyar költészet napján persze nem csak József Attilát ünnepeljük, hiszen a magyar költészet oly sokrétegű és gazdag, hogy bőven van miből válogatni.

Lackfi János az Inforádiónak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kell ahhoz könyvet venni a kézbe, hogy verseket találjunk, az embert lépten-nyomon a költészet veszi körül, csak nyitottnak kell rá lenni.

"A költészetet nem feltétlenül az az undok és kötelező kelkáposzta, amit a sulimenzán mindenképpen legyömöszölnek a torkunkon, ha akarjuk, ha nem. Hanem valamiféle hab a tortán"

- mondta Lackfi János.

A költő szerint az egész világban versek vesznek bennünket körbe, akár egy étteremben, akár egy presszóban, akár egy benzinkútnál, csak megzenésített versek.

Szerdán az Erzsébet téri Akvárium klubban rendezik meg a Versmaratont, 12 órán keresztül kortárs költők szavalják verseiket. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke arról beszélt, hogy Az év versei című antológia elég széles merítése a kortárs költészetnek. A Versmaraton arra is ösztönöz, hogy ne csak ezen az egy napon foglalkozunk a költészettel, a kortárs szerzőkkel. Az eseményen a kortárs költőket személyesen is meg lehet szólítani.

"Bízom benne, hogy az olvasóknak is ünnep lesz, amikor találkozhatnak személyesen a költőkkel" - mondta Szentmártoni János.

Az Írószövetség elnöke kifejtette, hogy bár megváltoztak az olvasási szokások és maguk az adathordozók is, de a költészet magában az emberben lakozik mint igény.

"Olyan a művészet az embernek, a léleknek, mint az oxigén a testünknek, tehát létszükséglet, csak nem mindig vesszük tudomásul. Az oxigént is akkor kezdjük hiányolni, amikor elkezd fogyni körülöttünk"

- tette hozzá.

Ugyancsak versmaratont rendeznek a Magvető Caféban, ahol délutántól késő estig a Szép Versek antológia költeményeiből készült előadást mutatják be.

"Hatvan éve jelenik meg a Magvető Kiadónál a Szép Versek antológia, ez mindig egy válogatás az előző év versterméséből, és ezt a Színművészeti Egyetem hallgatói fogják bemutatni. Három kiváló fiatal rendezőt kértünk fel erre a három előadásra: Székely Krisztát, Szilágyi Bálintot és Kovács D. Dánielt" - mondta Nyári Krisztián.

A Balassi Intézetben a gyermekeket szólítják meg, Rutkai Bori és Bandája ad koncertet és szintén az ifjúság megszólítása volt a cél a Ferencvárosi Önkormányzat versfutár programjával, amelyről Kállay Gáborné alpolgármester számolt be az InfoRádióban.

"Több, mint 200 középiskolás fogja járni Ferencváros tereit, utcáit. Verset mondanak, és verseket fognak ajándékozni a járókelőknek.

Az üzenete az idei április 11-ének az, hogy a fiataljaink szeretik a költészetet, csak jól kell őket megszólítani"

- hangsúlyozta Kállay Gáborné.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban válogatást mutatnak be azokból a dokumentumokból, amelyeken szerepel Arany János kézírása. Este pedig Szabó T. Anna költő és Oláh Kálmán Zongoraművész közös verses-zenés estje várja a közönséget.

Nyitókép: Kallos Bea

Kapcsolódó hang

Lackfi János a költészetről
 
Versmaraton az Akváriumban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018