INFORÁDIÓ 
2019. április 23. kedd
Béla

európa kulturális fővárosa

európai unió

kulturális főváros

Zárul az Európa kulturális fővárosa pályázat

Infostart / InfoRádió

Szerdán zárul az Európa kulturális fővárosa pályázat. Nyolc város pályázza meg a 2023-as magyarországi rendezés jogát.

Pécs után 2023-ban újra Magyarországon lehet az Európai Unió kulturális fővárosa. Ezúttal Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Tokaj és Veszprém pályázta meg a címet. A határidőre beérkezett pályázatokat várhatóan 2018 februárjáig tekinti át a magyar és az európai bírálóbizottság és kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat. A folyamatról Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár számolt be az InfoRádió Aréna című műsorában.

„A pályáztatás folyamata új mederbe került az Európai Bizottság szándéka szerint. Felkérnek egy nemzetközi szakértői testületet, amelybe egyébként Magyarország is delegálhat két személyt. Az előválasztási folyamatban van egy nemzeti hatóság, öt-hat minisztérium vesz részt az előkészítésében. Van egy fix összeg, amit általában meg szoktak kapni az Európai Uniótól a lehetőséget elnyert városok, ez a Melina Mercouri-díj, amely egy másfél millió eurós, mintegy ötszáz millió forintos összeg, amelyet programokra költhetnek. Ennek többszörösére szüksége lesz még a győztes városnak, hogy gazdag és hatékony programsorozatot tudjon lebonyolítani.”

Az európai gondolatot, az együttműködések lehetőségét kell felmutatnia a sikeres pályázatnak – tette hozzá Hoppál Péter.

„A szándék az, hogy az európai kulturális övezetben való különleges színt mutassa fel az adott város a pályázatában, illetve az európai gondolat, az együttműködések lehetőségét, a határon vagy határokon is átívelő, nemzeti kultúrák találkozási programjait is feltárjon egy-egy ilyen pályázat.”

2018 végén derül ki, melyik magyar település viselheti majd a címet. Különlegesség, hogy Magyarország 2023-ban az Egyesült Királysággal együtt szerepel a programban. Mindkét ország egy-egy városa lesz Európa kulturális fővárosa, annak ellenére, hogy addigra a britekkel már valószínűleg lezárulnak az Európai Unióból való kilépési tárgyalások.

Kapcsolódó hang

Zárul az Európa kulturális fővárosa pályázat
 


A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018