eur:
385.57
usd:
354.98
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Digitális lexikonba kerültek a művészeti akadémia tagjai

Digitális lexikonba kerültek a művészeti akadémia tagjai

Elkészült a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak munkásságát bemutató honlap. A digitális lexikon 380 jelenlegi és néhai akadémikus életét, pályáját és művészetét illusztrálja fotó- és videotartalommal is.

Hatéves munkával készült el a Magyar Művészeti Akadémia tagjait bemutató online lexikon. Kucsera Tamás Gergely, a szervezet főtitkára hangsúlyozta: csaknem kétszázan dolgoztak ezen a digitális adatbázison.

"Egy olyan személyes honlapcsalád jelenik meg, egy olyan digitális művészeti almanach, amelyhez hasonló ma Magyarországon nincs"

- mondta Kucsera Tamás Gergely, és hozzátette: öt év alatt több mint kétmillióan tekintették meg a testület honlapját, most pedig azt remélik, a digitális tartalmak bővítésével növelhetik az egyébként magasnak számító ötperces átlagos megtekintési időtartamot.

A portál az akadémia jelenlegi, valamint néhai és posztumusz tiszteletbeli tagjainak munkásságát, összesen 380 alkotó életművét dolgozza fel. Pécsi Györgyi, az MMA főosztályvezetője kiemelte: egy folyamatosan frissülő adatbázisról van szó, amelyhez gazdag fotó- és videotartalom is társul.

"Ha valaki belép erre a honlapja, feledkezzen bele, és legyen kedve ott bóklászni. Ha meglátja ezt az impozáns honlapot, akkor a kisiskolás gyerektől a kutatóig legyen kedve ott turkálódni" - mondta a főosztályvezető.

Minden akadémikusról készítenek egy körül-belül ötperces portréfilmet, ezek mellett pedig felolvasások, koncertek, kiállításmegnyitók, beszélgetések részletei láthatók a portál csaknem ezer videója közt. Pécsi Györgyi hangsúlyozta: számos nemzetközi és magyar honlap működésének tapasztalatát összegezve igyekeztek kialakítani egy átlátható, könnyen kezelhető rendszert.

"Művészeti áganként különítettük el az akadémikusokat, bár felemrült, hogy legyen A-tól Z-ig a névsor. De éppen a használhatóság miatt döntöttünk úgy, hogy mégis legyenek csoportosítva" - mondta Pécsi Györgyi.

Az adatok mellett számos egyéb információ is fellelhető a portálon: kötetek, publikációk, méltatások, valamint kimondottan az MMA felkérésére minden akadémikusról született egy a szakmai munkásságát áttekintő recenzió.

A honlapot a www.mmakademia.hu címen érhetik el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×