eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jóval drágábban kelt el Anna Frank verse

A korábban becsült érték több mint háromszorosáért, 140 ezer euróért (46,5 millió forintért) kelt el Anne Frank egy kézzel írott verse szerdán egy hollandiai árverésen.

A Bobb Kuyper aukciósház korábban 30-50 ezer euróra becsülte az írás értékét. Közlésük szerint nagy volt az érdeklődés a dokumentum iránt, a vevőről nem árultak el információkat.

Anne Frank 12 éves volt, amikor a rövid verset írta legjobb barátnője és iskolatársa, Jacqueline van Maarsen nővére, Christiane (Cri-Cri) verses albumába 1942. március 28-án. A nyolcsoros vers első négy sorát azonosíthatóan egy 1938-ban megjelent magazinból másolta, a többi valószínűleg saját költése. Arra bátorítja van Maarsent, hogy dolgozzon keményebben az iskolában, majd a vélhetően saját verssorokban azt a tanácsot adja, hogy a kritikákra a legjobb válasz, ha még jobban végzi a feladatait.

A versek gyűjtése és egymás közötti cserélése abban a korban közkedvelt szórakozás volt a kislányok között.

Christiane van Maarsen 2006-ban elhunyt. Testvére, Jacqueline bocsátotta árverésre a verses albumból kitépett lapot, amelyet 1970-ben testvére neki ajándékozott. Mint mondta, azért döntött úgy, hogy eladja a verset, mert az nem bírt olyan nagy jelentőséggel Christiane számára.

Egy sor levelet, amelyet amerikai levelezőtársaknak írt Anne és testvére, Margot, 1988-ban 165 ezer dollárért (mai áron 48 millió forintért) árvereztek el. Egy Anne és Margot kézjegyével ellátott mesekönyvet 62 500 dollárért (18 millió forintért), a becsült ár duplájáért adtak el idén májusban New Yorkban.

Anne Frank szüleivel egy amszterdami épületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944 augusztusában azonban besúgták őket és a nácik elhurcolták a családot. Anne az auschwitzi haláltáborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban. A kamaszlánynak az amszterdami rejtekhelyen írt naplója a világ egyik legolvasottabb műve, 67 nyelven több mint 30 millió példányban kelt el.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×