eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megmentené Thomas Mann villáját a Nobel-díjas írónő

A lebontás fenyegette kaliforniai Thomas Mann-villa megmentésére szólította fel a német kormányt Herta Müller Nobel-díjas német írónő.

A 2009-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje csatlakozott az 1933-1945 közti német emigráció történetét kutató Gesellschaft für Exilforschung egyesület internetes petíciójához, amely arra kéri a szövetségi kormányt, hogy vásárolja meg és alakítsa át emlékhellyé a Los Angeles Pacific Palisades nevű negyedében lévő villát, ahol amerikai száműzetésében lakott az ugyancsak Nobel-díjas német író.

A felhívás aláírói - mint hangoztatják - "aggodalommal és nyugtalansággal" követik a híreket a Julius Ralph Davidson berlini építész által tervezett kaliforniai Thomas Mann-villa közelgő eladásáról és "valószínű lebontásáról".

A petíció szerint kultúrtörténeti jelentőségű épületről van szó, "a nácizmussal szembeni ellenállás helyéről".

A náci Németországból emigráló Mann család 1942-től élte a San Remo Drive-on lévő házban. Thomas Mann ott írta Doktor Faustus című regényét és ott fogalmazta meg híres, Német hallgatók! elnevezésű rádióbeszédeit is.

A ház központi szerepet töltött be a Kaliforniában élő német értelmiségiek és művészek eszmecseréjében - hangoztatja az Angela Merkel kancellárnak, Monika Grütters kulturális államtitkárnak és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszternek címzett felhívás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×