INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

irodalom

építészet

történelem

németország

Megmentené Thomas Mann villáját a Nobel-díjas írónő

InfoRádió / MTI

A lebontás fenyegette kaliforniai Thomas Mann-villa megmentésére szólította fel a német kormányt Herta Müller Nobel-díjas német írónő.

A 2009-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje csatlakozott az 1933-1945 közti német emigráció történetét kutató Gesellschaft für Exilforschung egyesület internetes petíciójához, amely arra kéri a szövetségi kormányt, hogy vásárolja meg és alakítsa át emlékhellyé a Los Angeles Pacific Palisades nevű negyedében lévő villát, ahol amerikai száműzetésében lakott az ugyancsak Nobel-díjas német író.

A felhívás aláírói - mint hangoztatják - "aggodalommal és nyugtalansággal" követik a híreket a Julius Ralph Davidson berlini építész által tervezett kaliforniai Thomas Mann-villa közelgő eladásáról és "valószínű lebontásáról".

A petíció szerint kultúrtörténeti jelentőségű épületről van szó, "a nácizmussal szembeni ellenállás helyéről".

A náci Németországból emigráló Mann család 1942-től élte a San Remo Drive-on lévő házban. Thomas Mann ott írta Doktor Faustus című regényét és ott fogalmazta meg híres, Német hallgatók! elnevezésű rádióbeszédeit is.

A ház központi szerepet töltött be a Kaliforniában élő német értelmiségiek és művészek eszmecseréjében - hangoztatja az Angela Merkel kancellárnak, Monika Grütters kulturális államtitkárnak és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszternek címzett felhívás.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018