eur:
386.85
usd:
355.87
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Budapest története hidakon keresztül - Tárlat Miskolcon

Először látható Magyarországon magyar nyelven a 2011-es magyar uniós soros elnökség alkalmából készített, a kontinens több országát bejárt Hidak, korok, Budapest című tárlat. A miskolci városháza aulájában keddtől szeptember végéig látható kiállításról Módos Péter, a szervező Európai Utas Alapítvány kurátora beszélt az InfoRádióban.

Módos Péter elmondta, a kiállítás bemutatja Budapestet mint a Duna partján fekvő várost, valamint a folyó és az urbanisztika kapcsolatát. Hozzátette, ugyanakkor ad egy történelmi áttekintést is.

„Az elmúlt háromszáz év eseményeit ragadja ki a hidak történetére fókuszálva, az első csónakos átkelésektől kezdve egészen napjainkig. Budapest életében a hidak nagyon fontos szerepet játszottak, 1956, 1848-49 a történetükön keresztül nagyon pontosan és jól megmutathatók - fogalmazott az Európai Utas Alapítvány kurátora.

Módos Péter hozzátette, megmutatja azokat a személyiségeket is, akik sokat tettek a városért, akiknek sokat köszönhet, közülük kiemelkedik Széchenyi István.

„A kiállítás 2011 óta bukkan fel Európa különböző városaiban. Az első strasbourgi bemutató óta, amely angol és francia nyelven zajlott le, szerepelt már Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Romániában, Horvátországban, Szlovéniában. Az a furcsa, hogy magyarul Magyarországon most először mutatják be” - mondta el az Európai Utas Alapítvány kurátora.

Módos Péter hozzátette, bemutatták már magyar nyelven, de elsősorban a határon túli területeken. Kiemelte, az Európai Utas Alapítványnak nagyon jó a kapcsolata a kárpátaljai képzőművészekkel, amikor Miskolcon bemutatkoztak, a galéria vezetője felvetette a most meg is valósuló kiállítás lehetőségét.

„Nagyon örülök, hogy Miskolc egyik legjobb irodalmára, Serfőző Simon Kossuth-díjas költő írt bevezetőt a kiállításhoz. Remélem, hogy sikert fog aratni ezzel a kiállítással a miskolci galéria. A Városháza aulájában mindig érdekes kiállítások vannak, amelyeken általában nagy az érdeklődés” – tette hozzá Módos Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 09:56
×
×
×
×