eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Együtt ünnepeltek a kárpátaljai magyar szervezetek Beregszászon

Fennállása óta először ünnepelt együtt a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) kedden Beregszászon, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulóján.

A város központjában álló Petőfi-szobornál tartott ünnepségen a több mint ezer fős közönséget köszöntő beszédében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere örömét fejezte ki, hogy "az idén a magyar szervezetek és a történelmi egyházak közös megemlékezésen juttatják el március 15. üzenetét a beregszásziakhoz".

Aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyarság körében növekvő elvándorlás miatt, ami - mint fogalmazott - "súlyos sebet ejt a kárpátaljai magyar egység érdekében eddig kifejtett munkán, gyengíti érdekérvényesítő képességünket". Pedig most lenne legnagyobb szükség az összefogás, az együttműködés erejére - emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy "hitet és erőt kell adni mindenkinek: hitet a közösség összetartó erejében, erőt a szülőföldön való maradáshoz, boldoguláshoz".

Ünnepi köszöntőjében Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője idézte a márciusi ifjak tizenkét pontjának kezdetét, amely szerint "Legyen béke, szabadság és egyetértés". Ez az üzenet ma is aktuális.

"Az elmúlt két év során zajló ukrajnai események következtében a béke utáni vágy és remény fogalmazódott meg bennünk és a kárpátaljai magyarságért aggódókban leggyakrabban, hogy végre biztonságban legyen férfi, nő és gyermek, ne szakadjanak szét családok" - tette hozzá.

Az EP-képviselő kiemelte: a kárpátaljai magyarság megmaradásának kulcsa az összefogásban, az egyetértésben rejlik, hiszen a tavaly októberi ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarság megmutatta, hogy sikeresen össze tud fogni az érdekérvényesítés és a közös jövő építésének érdekében. Bizonyította, hogy képes kezébe venni sorsának alakítását, életképes egységet alkotni - jelentette ki Bocskor Andrea.

Mint mondta, a jelenlegi súlyos ukrajnai gazdasági-politikai helyzetben a nagy szavak nem elegendőek, tenni akarásra, elszántságra, kitartásra, jó szándékra van szükség, hogy ki-ki a maga helyén elvégezze a feladatát, megállja a helyét. "Ehhez múltunk, a ki nem apadó forrás, ami reményt, erőt, hitet ad harcunk folytatásához" - fogalmazott. Rámutatott: a kárpátaljai magyar közösség elöljáróinak "Petőfihez hasonlóan fáklyává, példaképpé kell válniuk, hogy fényük utat mutasson, meleget adjon és mindenki számára tisztán látható legyen".

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője örömének adott hangot, hogy az eső ellenére nagyon sokan megjelentek a március 15-i ünnepségen. Kiemelte: a kárpátaljai magyarság nagyon sokat tett annak érdekében, hogy átörökítse a következő nemzedékeknek a magyar szabadság gondolatát, amely március 15-éhez kapcsolódik.

"A 168 évvel ezelőtti esemény sok mindent üzen nekünk, de nem minden forradalom ilyen, hiszen ma már senki nem emlékezik meg Kárpátalján az 1917-es októberi forradalomról, mert nem olyan az eszmeisége" - mondta, emlékeztetve arra, hogy az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc az összefogásról, az érdekek egyeztetéséről szólt, amikor különböző társadalmi helyzetű emberek meg tudtak egyezni a haza, a nemzet érdekében, hogy a magyar nemzet fennmaradjon és fejlődni tudjon. "Szinte néhány hónap alatt, rendkívül nehéz körülmények között sikerült megteremteni azokat az intézményeket, amelyek más nemzeteknek évszázadokon keresztül sem sikerült" - emelte ki a KMKSZ elnöke, hangsúlyozva, hogy a kárpátaljai magyaroknak erről kell példát venniük a szülőföldön való megmaradáshoz.

Péter Csaba, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) elnöke méltatta a kárpátaljai magyar szervezetek választási összefogását, rámutatva, hogy a kárpátaljai magyaroknak saját maguknak kell megoldaniuk problémáikat. Õ is aggasztónak nevezte a kárpátaljai magyar értelmiség növekvő elvándorlását. Fontosnak nevezte a szülőföldön való maradást, mert - a szavaival - "a mi hazánk itt van, a Kárpátok alatt, szűkebb pátriánk pedig Beregszászon". Utalt arra, hogy a szülők, nagyszülők a jelenleginél sokkal nehezebb helyzetben is kitartottak szülőföldjükön. Reményét fejezte ki, hogy Kárpátalján még nagyon sokáig lesz kinek emlékezni március 15-én a magyar forradalom és szabadságharc hőseire.

A rendezvényen Szalipszki Endre, Magyarország beregszászi konzulátusának főkonzulja felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök külhoni magyaroknak címzett ünnepi köszöntőjét. A beregszászi megemlékezésen a KMKSZ és az UMDSZ mellett részt vettek a beregszászi járási tanács (közgyűlés), a járási állami közigazgatási hivatal vezetői, a történelmi egyházak papjai és az oktatási intézmények diákjai, valamint tanárai.

Kárpátalján számos helyen tartanak megemlékezéseket az idei március 15-én. Munkács magyarsága a podheringi 1848-as emlékműnél ünnepel, Ungvár magyarsága a város Petőfi szobránál, a Nagyszőlősi járás magyar falvainak lakói Tiszapéterfalván emlékeznek a nemzeti ünnepen.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×