eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bírósághoz fordul a Golgotáért Pákh Imre

Bírósághoz fordul a Golgota című Munkácsy-kép védetté nyilvánítása miatt Pákh Imre. A festmény tulajdonosa azt mondja: ameddig védett a kép, addig letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban.

Évek óta tart a huzavona a Munkácsy-trilógia körül. Először a Krisztus Pilátus előtt című alkotást szállították vissza a kanadai Hamilton Galériába, majd több mint féléves alkudozás után a kormány megállapodott a tulajdonossal, és tavaly februárban visszakerült a kép Debrecenbe.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere már akkor beszélt arról, hogy a Munkácsy-trilógia másik magánkézben lévő darabját is megvásárolnák, és tárgyalnak az ügyről Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtővel. Ám hamar kiderült: a vételárat illetően nagyon eltérő elképzelése van a tulajdonosnak és a magyar kormány nevében tárgyaló Baán Lászlónak. A képért a jegybank hatmillió dolláros árat ajánlott, Pákh Imre azonban 9 milliót kért egy másik lehetséges vevőre hivatkozva.

Az elhúzódó vita közben Pákh Imre augusztusban úgy határozott: nem láthatja a közönség tovább a Golgotát, ezért - bár a kép a múzeumban maradt - lepellel takarták le. A kormány novemberben pedig arról határozott, hogy védetté nyilvánítja a festményt, azaz a képet csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból vagy a Déri Múzeumból elszállítani, miközben az állam élhet az elővásárlási jogával.

Pákh Imre megfellebbezte a védetté nyilvánításról szóló határozatot, a döntés azonban a napokban jogerőssé vált. A műgyűjtő ezt követően telefonon úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy bíróságra viszi az ügyet. Úgy vélte, az igazság az ő oldalán áll, és bízik a független magyar bíróság döntésében.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×