eur:
389.1
usd:
361.49
bux:
68733.55
2024. május 7. kedd Gizella

Különleges eljárással tisztítják meg Pollock mesterművét

Különleges eljárással tisztítják meg az évtizedek porától Jackson Pollock amerikai művész 65 éve készült mesterművét, a Number 32-t.

A tizenkét négyzetméteres fekete-fehér festményt több héten át tisztogatják az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjtemény szakértői egy búzakeményítővel dolgozó műszerrel.

A festményt a háború utáni absztrakt expresszionizmus egyik legradikálisabb műveként tartják számon. Pollock (1912-1956) fekete ipari lakkfestéket fröcskölt és csepegtetett a kezeletlen vászonra.

Otto Hubacek, a németországi múzeum főrestaurátora elmondta, külföldi kollégákkal hónapokon át tanácskoztak arról, hogyan fehérítsék ki az időközben szürkéssé, sárgássá vált vásznat. Végül úgy döntöttek, egyedi módszert fejlesztenek ki.

A speciális műszer a vászonra magas nyomással búzakeményítőt fúj, amelyet aztán egy miniatűr porszívóra illesztett ecsetkészlettel óvatosan eltávolítanak. Hasonló módszerrel dolgoznak a papírrestaurátorok is. A fekete festéket az eljárás során kikerülik, azt ugyanis károsíthatja a keményítő.

A precíz eljárás 200-300 munkaórát vesz igénybe, ezt elsősorban Hubacek maga végzi - egy harmincszor negyven centiméteres felületrész megtisztításán két-három órán át dolgozik nagyító és fejlámpa segítségével. A szakértő elmondta, a festmény feltérképezése során a vásznon lábnyomokra és kávéfoltokra is bukkantak. Ezek a képen maradnak, mivel ezek is a műalkotás részét képezik - hangsúlyozta Hubacek Marion Ackermann igazgatóval egyetértésben.

A kép megtisztításának apropóját az adta, hogy egy időre bezárták a galériát a tető felújítása miatt. Az ősz óta tartó munkálatok februártól befejező fázisukba jutnak, akkor nyitják meg a gyűjteményt ismét a látogatók előtt.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×