INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Jövőre elindul Bartók műveinek kritikai összkiadása

InfoRádió / MTI
Jövőre elindul Bartók Béla műveinek kritikai összkiadása - jelentették be szombaton az MTA BTK Zenetudományi Intézetben, a zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

"Az összkiadás elindításának bejelentése a 2016-os Bartók-év nyitánya, jövőre születésének 135. évfordulóján emlékezünk rá" - mondta Hoppál Péter államtitkár nevében Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának főosztályvezetője.

A külföldi szakértők bevonásával 48 kötetesre tervezett összkiadás az Editio Musica Budapest, illetve a müncheni G. Henle Verlag közreműködésével valósul meg és 25 év múlva fejeződik be. Az első két, 2016-ban megjelenő anyagban Bartók Gyermekeknek című zongorapedagógiai műve, valamint a zenekarra írt Concerto szerepel. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy Bartók hatása a magyar szellemi életre ma is élő és eleven. Batta András, a Zeneakadémia professzora azt mondta, a Bartók-összkiadás egy páratlan életművet tesz rendszerezve elérhetővé.

A címlapról ajánljuk