INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Leakasztják-e az értékes festményeket a Nemzeti Galériából?

Infostart / InfoRádió
Több százmillió forintos Munkácsy-, Csontváry- vagy Szinyei-festményeket nem foglalhatnak le a végrehajtók a Magyar Nemzeti Galéria tartozásai miatt, az esetlegesen árverésre kerülő alkotásokra pedig a magyar államnak elővásárlási joga van - mondta az InfoRádiónak a Császti Ferenc, a Magyar Végrehajtói Kamara alelnöke.

A Magyar Nemzeti Galériában a múlt héten jártak végrehajtók, mert egy beszállító cég körülbelül 20 millió forintját két éve hiába várja - értesült korábban a Népszava. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium megerősítette a lapnak a végrehajtói látogatásról szóló hírt.

Ha az adós nem fizet, a végrehajtó lefoglalja a vagyontárgyait, de a foglalásnak arányban kell lennie a követeléssel, vagyis egy húszmilliós követelés miatt nem foglalnak le több százmillió forintot érő festményeket - mondta az InfoRádiónak a Magyar Végrehajtói Kamara alelnöke.

Császti Ferenc hozzátette: a foglalástól számítva harminc nap áll az adós rendelkezésére, hogy a követelést önként teljesítse. Ha ez nem történik meg, akkor a végrehajtó árverésen értékesítheti a lefoglalt vagyontárgyakat.

Mivel védett műtárgyakról van szó, nem lehet azokat kivinni az országból, a magyar államnak pedig elővásárlási joga van rájuk - emelte ki.

Kérdései vannak

Közben Indult-e végrehajtási eljárás a Magyar Nemzeti Galéria ellen? címmel írásbeli kérdést nyújtott be kedden az Országgyűlésben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez L. Simon László fideszes parlamenti képviselő.

A politikus arra is választ vár, igaz-e az az sajtóértesülés, miszerint egy közismert műtárgy-szállítmányozó cég kezdeményezte a végrehajtást a Galéria ellen. L. Simon László tájékoztatást kért a minisztertől arról, milyen javaslata van a tárcának a helyzet kezelésére, "és ezek után is indokoltnak tartják-e a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum egyesítését".

Hanganyag: Oláh András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk