Idén 125 éves a dobostorta, amely készítőjéről, Dobos C. Józsefről kapta a nevét. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítással tiszteleg a hungarikumnak számító sütemény és megalkotója előtt.
A szakácsként és csemegekereskedőként dolgozó Dobos C. József az 1885-ös első Budapesti Országos
Általános Kiállításon mutatta be a közönségnek új tortáját - közölte az InfoRádióval a kiállítás kurátora. Csapó Katalin muzeológus kiemelte: a sütemény különlegességét az jelentette, hogy vajkrémből készült, ami kakaóvajat, kakaót és csokoládét is tartalmazott. A vajkrém és a tészta masszája is Dobos C. József találmánya volt.
A kiállításon Dobos C. József fotói, keresztlevele és illetőségi bizonyítványa is látható, emellett magyar-francia szakácskönyvét, valamint az utazásairól és a gasztronómiai élményeiről szóló, német nyelven írt könyveit is bemutatják.
Megjelent a Dobos és a 19. század cukrászata Magyarországon című kötet is, amelyben a híres cukrászdákról lehet olvasni - mondta Csapó Katalin. Kifejtette: a cukrászdák a polgárosodás során a kávéházakkal együtt a reformkorban terjedtek el.
Hanganyag: Oláh András