eur:
401.52
usd:
363.99
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Meghalt a forgatókönyvírók olasz királynője

Tíz nappal 96. születésnapja után, szombaton elhunyt Suso Cecchi D'Amico legendás olasz forgatókönyvírónő, az olasz neorealizmus számos remekművének szerzője.

A forgatókönyvírók királynőjeként is emlegetett Cecchi D'Amico nevéhez az olasz film olyan nagy klasszikusai fűződnek, mint a Biciklitolvajok, A párduc, az Ismeretlen ismerősök vagy a Rocco és fivérei. Mario Monicelli Casanova 70 című filmje kapcsán Oscar-díjra is jelölték.

Az Emilio Cecchi író, filmkritikus és Leonetta Pieraccini festőnő gyermekeként Rómában 1914-ben született Suso Cecchi D'Amico az angol kultúra hatása alatt nevelkedett, polgári miliőben.

A lázadó természetű és elkötelezetten antifasiszta nő a második világháború után kezdte forgatókönyvírói pályafutását és Vittorio de Sica 1948-as remekműve, a Biciklitolvajok társszerzőjeként aratta első, átütő sikerét. (Az ő ötlete volt a biciklilopás motívuma.)

A legnagyobb olasz rendezőkkel, köztük Michelangelo Antonionival, Francesco Rossival, Mario Monicellivel, Franco Zeffirellivel dolgozott együtt, de munkássága főleg Luchino Viscontihoz kötődik.

A velencei filmfesztivál 1994-ben Arany Oroszlánnal ismerte el életművét. Fedele D'Amico zenekutatóval kötött házasságából három gyermeke született.

Giorgio Napolitano olasz államfő "az olasz film egyik legjobb korszakának kiemelkedő főszereplőjeként" méltatta a július 31-én elhunyt forgatókönyvírót.

Claudia Cardinale, A párduc főszereplőnője azt mondta róla, hogy "rendkívüli ember, kivételes kultúrájú személyiség" volt, akivel az olasz film aranykorát élte át, "azokat az éveket, amelyekben az olasz film volt a világ filmművészetének fárosza".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Kimondta Robert Fico az üzenetet, ami a magyar-orosz gázszerződés miatt is fontos

Kimondta Robert Fico az üzenetet, ami a magyar-orosz gázszerződés miatt is fontos

Miután a szlovák állami energiaszolgáltató már jelezte, hogy tárgyalásokat folytat az év végén lejáró orosz-ukrán gáztranzit megállapodás utáni idők energiaellátásának biztosítására, csütörtökön nagyon fontos üzenetet mondott ki Robert Fico. A szlovák miniszterelnök szavai azt jelentik, hogy északi szomszédunk mindent meg fog tenni azért, hogy 2025-től is folytatódjon az orosz, vagy egyéb eredetű földgáz, illetve kőolaj ukrajnai tranzitja. Ez azért is fontos, mert ahogy a Portfolio saját információi alapján megírta: még mindig Ukrajnán át vesz évi 1 milliárd köbméter orosz földgázt a magyar állami cég, és így kulcskérdés, hogy mi lesz az ottani tranzit sorsa. A régiós gázellátás kérdései és a gázár kilátások is szóba kerülnek a Portfolio jövő heti Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 21:01
×
×
×
×