INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Meghalt a forgatókönyvírók olasz királynője

InfoRádió / MTI
Tíz nappal 96. születésnapja után, szombaton elhunyt Suso Cecchi D'Amico legendás olasz forgatókönyvírónő, az olasz neorealizmus számos remekművének szerzője.

A forgatókönyvírók királynőjeként is emlegetett Cecchi D'Amico nevéhez az olasz film olyan nagy klasszikusai fűződnek, mint a Biciklitolvajok, A párduc, az Ismeretlen ismerősök vagy a Rocco és fivérei. Mario Monicelli Casanova 70 című filmje kapcsán Oscar-díjra is jelölték.

Az Emilio Cecchi író, filmkritikus és Leonetta Pieraccini festőnő gyermekeként Rómában 1914-ben született Suso Cecchi D'Amico az angol kultúra hatása alatt nevelkedett, polgári miliőben.

A lázadó természetű és elkötelezetten antifasiszta nő a második világháború után kezdte forgatókönyvírói pályafutását és Vittorio de Sica 1948-as remekműve, a Biciklitolvajok társszerzőjeként aratta első, átütő sikerét. (Az ő ötlete volt a biciklilopás motívuma.)

A legnagyobb olasz rendezőkkel, köztük Michelangelo Antonionival, Francesco Rossival, Mario Monicellivel, Franco Zeffirellivel dolgozott együtt, de munkássága főleg Luchino Viscontihoz kötődik.

A velencei filmfesztivál 1994-ben Arany Oroszlánnal ismerte el életművét. Fedele D'Amico zenekutatóval kötött házasságából három gyermeke született.

Giorgio Napolitano olasz államfő "az olasz film egyik legjobb korszakának kiemelkedő főszereplőjeként" méltatta a július 31-én elhunyt forgatókönyvírót.

Claudia Cardinale, A párduc főszereplőnője azt mondta róla, hogy "rendkívüli ember, kivételes kultúrájú személyiség" volt, akivel az olasz film aranykorát élte át, "azokat az éveket, amelyekben az olasz film volt a világ filmművészetének fárosza".

A címlapról ajánljuk