INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Különlegességek a KOGART Márffy-tárlatán

Infostart / InfoRádió
Márffy Ödön egyes korszakainak megítélése szinte folyamatosan változik - mondta a festő műveiből április 1-jén a KOGART-ban megnyílt kiállítás kurátora az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hagyományos életműkiállítás nyílt Márffy Ödön alkotásaiból Budapesten - miközben a festő számos műve a debreceni MODEM A másik Csinszka című tárlatán tekinthető meg -, amelynek célja az volt, hogy bemutassa a művész pályájának legfontosabb korszakait és témáit, valamint azt, hogyan változik a festészete - mondta a kiállítás kurátora az InfoRádió Aréna című műsorában.

A KOGART-ban Márffy közel ezerötszáz festménye közül több mint százat tekinthetnek meg az érdeklődők. Ilyen értelemben a tárlat csak keresztmetszet lehet, mégis nagyon erős, a művészt jól reprezentáló anyag látható a galériába - tette hozzá Rockenbauer Zoltán.

Márffy Ödön - mint általában minden festő - megítélése folyamatosan változik: a művész életművét életében és a halála utáni harminc-negyven esztendőben leginkább a harmincas években készült alkotásai alapján ítélték meg. Ez volt a festő életének legsikeresebb időszaka, jó kritikákat kapott, sokat szerepelt; ebben a periódusban talált rá a neki leginkább megfelelő stílusra, és bár a festészete később is változott, már nem radikálisan - magyarázta a kurátor.

Rockenbauer Zoltán megjegyezte: Márffynak a pályája kezdetén festett képeit nem is állították ki a múlt század eleje óta Magyarországon - ezek az elmúlt évek kutatómunkája nyomán kerültek újra elő. A KOGART tárlatán ezek közül számos alkotás megtekinthető, köztük a legkorábban, 1901-ben kiállított Márffy festmény olajvázlata, amelynek végleges változata már nincs meg

Hanganyag: Oláh András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk