eur:
394.04
usd:
369.81
bux:
65898.87
2024. április 23. kedd Béla

Az amerikaiak vallási nézetei meglehetősen vegyes képet mutatnak

Az amerikaiak vallási nézetei meglehetősen vegyes képet mutatnak, a hagyományos keresztény tantételek például gyakran a lélekvándorlás és az asztrológia elméletével vegyülnek - írta a The Washington Post egy széles körű kutatás alapján.

Sok amerikai egyszerre hisz Jézusban és az asztrológiában - derült ki az első olyan felmérésből, amelyet a nagy közvélemény-kutató intézetek egyike, a Pew végzett mintegy 4 ezer amerikai körében a hagyományos és különös spirituális értékekről.

A kutatók - akik azt akarták feltérképezni, mekkora átfedés van a modern társadalom tagjainak fejében a különböző vallások és a természetfeletti jelenségekben való hit között - megállapították: a vallásos és az ahhoz kapcsolódó egyéb hitek világa sokkal összetettebb, mint gondolták.

Kiderült, hogy az amerikai felnőttek csaknem egynegyede időnként ellátogat a saját vallásától eltérő templomba. Arra is fény derült, hogy az amerikaiak hitvilágában gyakran keverednek a nagyobb világvallások tanításai, például sok keresztény hisz a keleti vallások egyes tételeiben. A megkérdezettek 25 százaléka hisz a reinkarnációban, abban, hogy a lélek egy másik testben újjászületik, a keresztények esetében ez az arány csak 22 százalék.

George Smith, a kutatás vezetője rámutatott: a felmérés azzal az érdekes eredménnyel zárult, hogy nemcsak a társadalom egészére, hanem az egyes személyekre is jellemző a vallási sokszínűség.

Sok amerikai a lélekvándorláson kívül hisz például az asztrológiában, abban, hogy a tárgyaknak lelkük van, meggyőződésük, hogy kapcsolatba lehet lépni a halottakkal, léteznek szellemek és valós jelenség a szemmel verés. A válaszolók 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezek közül legalább az egyikben hisz.

Hasonlóan átfogó felmérés még nem készült a témában az Egyesült Államokban. Egy-két hasonló kérdést már feltettek korábbi közvélemény-kutatásokban; arra a kérdésre például, hogy tanúi voltak-e valamilyen misztikus jelenségnek, az amerikaiak 22 százaléka felelt igennel 1962-ben, idén viszont már csaknem a fele. Az amerikaiak 9 százaléka mondta azt 1996-ban, hogy találkozott már szellemmel, mostanra ez megkétszereződött, már 18 százalék állítja ezt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×