INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Aki lát egy jó kiállítást, még egyet meg akar nézni

Infostart / InfoRádió
Az emberek tömeges érdeklődése a múzeumok iránt az intézményi kapacitások bővítésével járt, ezzel egy időben a műkincspiacon is megjelent egy hatalmas érdeklődés, amely árrobbanást hozott - mondták az InfoRádió Aréna című műsorának vendégei. Virág Judit művészettörténész - galériatulajdonos, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Rockenbauer Zoltán művészettörténész a múzeumlátogatói és műkincspiaci boomról beszélgetett.

Ha Párizsban megnyílik egy nagyszabású kiállítást, azt a lapok címoldalon hozzák. Magyarországon a kultúra egyelőre nem kap ekkora publicitást, ennek ellenére többen és többet jártak múzeumba az elmúlt években - mutatott rá Rockenbauer Zoltán egykori kulturális miniszter.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint a növekvő színvonalas kínálat csak javít ezen, azaz a galériák és kiállítók nem jelentenek egymásnak konkurenciát. Baán László szerint több kiállítást is elbírna a város, hiszen például Bécsben egyszerre 6-8 nagyszabású tárlat várja a vendégeket egyszerre, és mindegyik előtt kígyózó sorokban várják az emberek, hogy bejuthassanak. Ráadásul a látogatók egy-egy színvonalas kiállítás megtekintése után újabbra és újabbra vágynak.

Virág Judit galériatulajdonos szerint az elmúlt években egyre színvonalasabb tárlatok nyílnak az országban, és nem csak a fővárosban, hanem például Debrecenben is. A rendezvények sokkal jobban felkeltik az emberek érdeklődését, ha valamilyen programot is kapcsolódnak hozzájuk, például tárlatvezetés vagy gyermekfoglalkozás.

Élénkülő műkincspiac

Az elmúlt években a műkincspiacon is árrobbanás következett be, köszönhetően annak, hogy egyre többen keresik a magyar alkotók munkáit, főleg a festményeket. Az árrobbanás két éve ugyan megállt, a kereslet azonban valószínűleg előcsalogatja a gyűjteményekből azokat az alkotásokat is, amelyek eddig nem voltak jelen a piacon - monda Virág Judit.

A munkákért mindenhol az alkotók hazájában kínálják a legmagasabb árat, ez pedig azt eredményezte, hogy a kommunizmus alatt az országból kicsempészett alkotások szépen lassan hazakerülnek - mutatott rá Baán László, Virág Judit azonban ezt azzal egészítette ki: a folyamatot erősítette Rockenbauer Zoltán intézkedése, amely szerint a műkincsekkel való kereskedés áfamentes.

Hanganyag: Kocsonya ZoltánA címlapról ajánljuk