eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hegedűs D. Géza semmitől sem riad vissza - a főgonosz bőrében

Sűrű év áll Hegedűs D. Géza előtt: a színművész, amellett, hogy oktat az egyetemen, főgonoszt alakít a Pesti Színházban futó A nő vágya című radikális musicalben, és próbálja Bartis Attila Romlás című darabjának főszerepét. Ez utóbbi produkció október 30-tól látható a Vígszínházban.

Mi történt Önnel, amióta megkapta a Kossuth-díjat?

Akkoriban volt az Augusztus Oklahomában bemutatója a Vígszínházban, amelyet azóta is nagy sikerrel játszunk. Közben diplomáztak a Színművészeti Egyetemen a - Marton Lászlóval és Forgács Péterrel közös - növendékeink. Ilyenkor drukkol az ember, hogy a fiatalok megtalálják a helyüket. Most minden növendékem, aki szerződni akart, kapott lehetőséget, és egyik nagy szerepük után jön a másik.

Az is megadatott, hogy egyik kedves növendékemnek, Bata Évának két darabban is partnere vagyok: A nő vágya című produkciónak október 3-án volt a bemutatója a Pesti Színházban, a Vígszínház házi színpadán pedig Bartis Attila Romlás című darabját próbáljuk közösen.

A nő vágya című radikális musicalben ön játssza a főgonosz Jean Jouve szerepét. Mitől radikális ez a musical, és mik a szerep nehézségei, szépségei?

A mű Prágában született a tavalyi évadban, és Lucie Malkova rendezte újra nálunk a Pesti Színházban. A darab Émile Zola Hölgyek öröme című regényéből készült emancipációs történet: egy vidéki kislány felkerül a fővárosba, eladónőként munkát talál egy nagyáruházban, az előadás végén pedig ő lesz mindenek ura, a férfiszíveken végigtaposva, vágyaiban kiteljesedve.

A történetben nagyon fontos szerep jut Jean Jouve-nak, az áruház helyettes vezetőjének. Ez a férfi frusztrált, nagyon magányos, és gyerekkorában valószínűleg nem esett át a felnőtté váláshoz szükséges szociálpszichológiai momentumokon, ezért megrekedt valahol a kamaszkor derekán, és ötvenes éveiben járva is ennek megfelelően viselkedik a másik nemmel. Ez a szép a mi mesterségünkben: privát emberként minden idegszálunkkal ellene lennénk az ilyen magatartásnak, de megmutathatjuk, hogy vannak olyan emberek, akik nem rettennek vissza semmiféle eszköztől. Ha nem lenne a darabban drámai ellenpont, nem lenne dráma sem!

Nagyon élvezetes, ugyanakkor komoly kihívás és komoly munka, amelyben sok nehéz dallal kell megküzdenem. Nagyon élvezem a szerepet. A darab végét úgy élem meg, mint ahogy egy gyerekszínházban érezhetik magukat a színészek: ha a gyerekek kezében lenne egy csúzli, abba pedig u szöget tennének, én lennék az, aki a legtöbbet kapná a nézőtérről.

A Bartis-darabban milyen karaktert alakít?

Ez egy egészen más típusú feladat. A történet egy fotóművészről szól, akiről egy orvosi vizsgálat során kiderül, hogy csupán egy éve van hátra. A főszereplő húsz éve él házasságban, és mint alkotó ember, kettős szorításban találja magát: személyes és alkotói életét is be kell fejeznie. A Romlás furcsa, vad, különös nyelvezetű, nagy humorú, ironikus és önironikus mű, ahol az emberi szenvedélyeknek és az egzisztenciális gondolatoknak egyéni keverékével találkozhatnak majd a nézők. Nagy öröm próbálni Szikora János vendégrendezésében, Bata Éva és Hegyi Barbara partnereként.

Filmekben láthatjuk-e a közeljövőben?

Most nem dicsekedhetem új filmszerepekkel, a mozikban és nemzetközi fesztiválokon azonban még látható a Made in Hungária című film, amelyben nagy személyes sikerem van egy rendkívül nagy karakter (Miltényi) megjelenítésében.

Az alternatív színházi életben is újra és újra megfordul: mostanában a Kurátorok című TÁP Színház-előadásban, a Trafóban lép fel.

A Kurátorok című jelenetfüzér a független és alternatív színházi csoportok életben maradásért folytatott küzdelmét örökíti meg kortárs magyar drámaírók segítségével. Ezek nyelvöltések a reménytelen és sikertelen pályázatokat megélt szerzők és társulatok részéről. Én Vinnai András Kovácsoltvas Pelenka című egyfelvonásosában játszom az egyik időutazót egyik volt növendékem, Keresztes Tamás partnereként. A produkciót az évad végéig játsszuk folyamatosan, Vinnai András és Vajdai Vilmos pedig azon dolgoznak, hogy az egyfelvonásos egészestés művé bővülhessen.

Milyen tervei vannak a szezon további részére?

A Romlás bemutatója után kezdődnek a Hegedűs a háztetőn című musical korrepetíciós munkái, amelyet márciusban mutat be a Vígszínház. Ebben Tevje, a tejesember szerepét játszom majd. Úgy tűnik, ez az év is olyan sűrű lesz, mint az előző, hiszen tavasszal megkezdődnek a felvételi vizsgák, a 2010/11-es tanévben pedig új osztályt indítunk Marton Lászlóval.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×