eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Nem lesz több olyan barátom, mint Ibrahim Ferrer"

Roberto Fonseca, a Buena Vista Social Club együttesben ismertté vált fiatal kubai zongorista október 24-én a Művészetek Palotájában ad szólókoncertet. Az esten vendége lesz Palya Bea énekesnő, akivel kubai és magyar népdalokra készítenek improvizációkat. Az InfoRádiónak adott interjújában Roberto Fonseca beszélt új lemezéről, Ibrahim Ferrerhez fűződő barátságáról, és a kubai zenében végbement változásokról is.

Idén jelent meg új lemeze, amelynek címe, Akokan, az afrikai joruba nyelven szívet jelent. Mire utal ez a cím, milyen zenéket tartalmaz ez a lemez?

A zeném az életem tükre. A származásom és a családom van legnagyobb hatással a zenémre. A családomban is sokan zenéltek, a féltestvéreim is zenészek, az édesanyám a templomi kórusban énekelt, az édesapám pedig dobos volt, ezért sok zenei hatás ért, miközben felnőttem. Ezt a sok tapasztalatot és ismeretet próbálom összegyűjteni a zenében, amit játszom. Van ebben klasszikus zene, afrikai népzene, dzsessz, hip-hop és bolero. Azért Akokan a lemez neve, mert mindezt a szívemben hordozom.

Mit hallhat majd a közönség az október 24-i fellépésen, a Művészetek Palotájában?

A koncert törzsanyagát az Akokan album adja, de mindenképp játszom néhány számot az előző, Zamazu című lemezemről is, mert meg szeretnék emlékezni a legnagyobb bőgőséről, Orlando "Cachaito" Lópezről és jó barátomról, Imbrahim Ferrerről, akik az elmúlt években hunytak el, és nagyon fontosak voltak a számomra.

Ibrahim Ferrert magyarországi fellépései alkalmával az itteni közönség is a szívébe zárta, de mit jelentett önnek a hozzá fűződő szakmai és baráti kapcsolat?

Ibrahim Ferrer a legjobb barátom volt és több ilyen nem is lesz. Egy igazi szupersztár volt, de ezt sosem mutatta. Mindig természetesen viselkedett. Megtanultam tőle, hogy a zene ajándék, ami nem jogosít fel senkit sem arra, hogy lekezelően viselkedjen másokkal. A másik fontos dolog, amit Ibrahim Ferrertől tanultam, hogy hogyan lehet érzékeny, személyes kapcsolatba kerülni a zenével.

A budapesti koncerten Palya Beával énekelnek és improvizálnak együtt. Mi inspirálja az ilyen kihívásokat?

Nagyon szeretem a magyar zenét, mindig nyitott vagyok a különböző zenei stílusokra. Ezért is hívom a muzsikámat nyitott zenének (open music). A zenének fejlődnie kell, szeretnék új ötleteket bevinni a muzsikámba, és ez remek tapasztalat lesz a számomra, amiből sokat tanulhatok.

A Buena Vista Social Club sikere óta sokan ezzel a zenei hangzásvilággal azonosítják a kubai zenét. Az ön muzsikája mennyiben reprezentálja a korosztálya zenei világát, és mennyiben igyekszik ön új utakat járni?

Az én zeném más megközelítésből mutatja be a kubai zenét. Manapság a kubai zene a salsa, a son vagy a rumba kell, hogy legyen. Ez mind jó, de sok más műfaj is létezik, amit mi, kubai zenészek megmutathatunk a világnak. Próbálom olyan szenvedéllyel és személyességgel bemutatni ezeket a muzsikákat, ami megkülönböztet más előadóktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×