eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Elhunyt Bujtor István

Hatvanhét éves korában elhunyt Bujtor István színész. A veszprémi színházat igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban.

Bujtor István, eredeti nevén Frenreisz István 1942. május 5-én született, neves budapesti család tagjaként. Nagyapja Gundel Károly vendéglős, testvére a zenész Frenreisz Károly, féltestvére pedig Latinovits Zoltán színművész volt.

Diplomát a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett, majd a győri Kisfaludy Színházhoz, később a budapesti József Attila színházhoz került. A hetvenes években a Pécsi Nemzeti Színház és a Vígszínház tagja, majd 1978-től a Mafilmnál dolgozott. 1989-től közel egy évtizeden át a székesfehérvári Vörösmarty Színház majd 2008-tól a veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt.

Legemlékezetesebb alakításai talán mozi- és tévéfilmbeli szerepeihez, illetve televíziós sorozatokhoz köthetők - több mint 70 mozifilmben, tévéfilmben vagy sorozatban játszott. Első filmszerepét A kőszívű ember fiai egyik mellékszerepében játszotta, szerepelt a Dunai hajós és a Sándor Mátyás című Verne-adaptációkban, Az oroszlán ugrani készül című kelet-európai kémtörténetben vagy Szomjas György Talpunk alatt fütyül a szél című alkotásában.

A legtöbben mégis az Ötvös Csöpi-filmekkel zárták szívükbe, amelyekben két nagy szerelme, a Balaton és a vitorlázás is szerepet kapott. A Pogány Madonna című filmet több folytatás követte moziban és a tévében is, köztük a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Zsaruvér és csigavér című sorozat.

A szakállas, verekedős, zord külseje ellenére melegszívű Eötvös Csöpi figurája sok hasonlóságot mutatott Bud Spencer filmszerepeivel, akinek 39 alkotásához kölcsönözte Bujtor István hangját. Ahogy Ötvös Csöpinek elválaszthatatlan társa volt a Kern András által játszott Kardos doktor, ugyanígy emlékezetes csendőrpárost alakította Bors című tévésorozatban Dezsőként az Oszit játszó Koncz Gáborral.

Bujtor István július végén került életveszélyes állapotban a veszprémi kórházba. Állapota fokozatosan javult, csütörtökön az InfoRádió is beszámolt róla hír, hogy a művész rehabilitációját Budapesten folytatják. Bujtor István 67 éves volt.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×