eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újra itt a magyar dal ünnepe

Országszerte huszonkét helyszínen ünneplik különböző programokkal vasárnap a Magyar Dal Napját. A könnyűzenei koncertek mellett musicalest, népzenei és dzsesszprogramok is várják az érdeklődőket.

Budapesten tizenkét, országszerte további tíz helyszínen zajlanak majd a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat programjai. A kezdeményezésről annak ötletgazdája, Presser Gábor az InfoRádiónak azt mondta: "A magyar dalok a hatvanas évektől kezdve fontos szerepet töltöttek be, üzenetek voltak; sokszor olyasmit mertünk bennük meghallani, amit nem mertünk kimondani. Meg kell próbálnunk megünnepelni a közös értékeket, beleértve a százéves, a nyolcvanéves, az ötvenéves, húszéves és az ötnapos dalokat is."

A főváros több pontján már szombaton utcazenészek hívják fel a figyelmet a következő nap eseményeire. Vasárnap a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete a Zöld Pardonban szervez koncertet, amelyen többek között Jamie Winchester, a Pál Utcai Fiúk, a Kiscsillag, Péterfy Bori, a Kaukázus és a Belmondo lép fel.

A Feneketlen-tó partján a gyerekeket a 100 Folk Celsius és Gryllus Vilmos várja, a Budai Parkszínpad parkolójában pedig este a 60-as, 70-es évek magyar slágereivel adnak majd utcabált.

A Magyar Dal Napjához idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is csatlakozott: a Zeneakadémián az intézmény hallgatói és tanárai adnak majd klasszikus zenei koncerteket.

A Vígszínházban este 8 órától gálaesttel ünneplik majd a Magyar Dal Napját, ahol a színház legnépszerűbb musicaljei, a Padlás, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, és a Dzsungel könyve slágerei szólalnak majd meg az alkotók és a társulat művészeinek előadásában.

A Művészetek Palotája előtt felállított sátorban a Magyar Jazz Szövetség művészei koncerteznek, a belvárosi Gödörben pedig közel negyven alternatív együttes saját számai mellett a magyar underground történetébe is betekintést enged.

Az óbudai Fő téren népzenei együttesek, többek között a Kaláka, Ferenczi György, a Téka, a Makám és a Csík zenekar lép fel, a közeli Zichy-kastélyban pedig olyan veterán bluesművészek zenélnek majd, mint Takáts Tamás, Török Ádám és Charlie.

Vidéken Kecskeméten, Dunaújvárosban, Egerben, Várpalotán és Miskolcon lesznek még koncertek, utóbbi helyszínen az első magyar rockmúzeum alapkövét is elhelyezik.

A szervezők szeretnének a nemrégiben elhunyt Cseh Tamás emléke előtt is tisztelegni, ezért arra kérik a fellépőket, hogy minden helyszínen hangozzon el az előadóművész egy dala.

Az eseményről a Magyar Televízió folyamatosan tudósít majd szeptember 13-án, és élőben közvetíti a vígszínházi gálaestet is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×