eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Golden Globe: már a jelöltlista is meglepetést okozott

Hollywoodban a tavalyi szünet után ismét kihirdették az Aranyglóbusz filmes díjak jelöltjeinek listáját. Meglepetésre az év egyik nagy filmjének számító Sötét Lovagot csak a legjobb mellékszereplő kategóriában képviseli az időközben elhunyt Heath Ledger. A többi jelölt között ott találjuk Angelia Jolie-t és Brad Pittet is. A külföldi filmek kategóriája szintén nagyon erős az idén.

Hagyományosan az Aranyglóbusz - a Golden Globe - díjak számítanak az Oscar előfutárainak, bár egy ideje nem mindig azonosak a győztesek.

A Glóbuszokat a Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók ítélik oda, és az idén olyan nagy neveket jelöltek, mint Tom Cruise, Leonardo di Caprio, Kate Winslet, Penelopé Cruz és az Angelina Jolie-Brad Pitt duó.

A legjobb film díjáért versenyben van a Benjamin Button furcsa esete, amely valóban furcsa: egy születésekor idős és egyre fiatalodó férfi története - ebben játssza a főszerepet Brad Pitt. Egy másik jelölt film a Frost/Nixon - ez arra a klasszikus interjúra épül, amelyet a Watergate-botrányt követő lemondása után adott a még mindig keserű Richard Nixon volt amerikai elnök David Frostnak, az azóta nemzeti intézménnyé vált brit riporternek.

Ugyancsak a legjobb film díjára pályázik a Felolvasó - az exnácit alakító Kate Winslettel a főszerepben, akit a legjobb női alakítás díjára is jelöltek. A legjobb női szerep díjában reménykedik még Anne Hathaway, Angelina Jolie, Meryl Streep és Kristin Scott Thomas is a dráma kategóriában.

Leonardo di Capriót a Szabadság útjainak köszönhetően jelölték a legjobb férfi alakítás díjára. A férfi jelöltek között ott van Sean Penn és a hányatott éveket megélt nagy visszatérő, Mickey Rourke.

A vígjáték férfi főszereplő kategóriában Javier Bardem is esélyes, a legjobb vígjáték díjára jelölt Woody Allen-film, a Vicky Cristina Barcelona-beli szerepéért. Colin Farell hasonló módon versenyben van, ahogy a film is, amiben játszik, a Bruge-be pihenni küldött bérgyilkosokról szóló Erőszakik.

A külföldi filmek mezőnye az idén igen erős: köztük van a hetvenes évek nyugat-németországi terrorjáról szóló Baader Meinhof-komplexus, az olasz maffiát megbélyegző Gomorra, amelynek írója bujkálni kénytelen, az Oly sokáig szerettelek, amiben Kristin Scott Thomas ezúttal francia nyelven alakít, és egy különleges animációs-dokumentumfilm, az Izrael első libanoni háborújáról és a palesztin menekülttáborokban történt mészárlásról szóló Keringő Bashirral.

Meglepetésre a Heath Ledger halála után bemutatott Batman-mozi, a Sötét Lovag csak egyetlen kategóriában került a listára, az ausztrál színész valamiért az epizódszerep kategóriába sorolt alakítása miatt. Az Aranyglóbusz díjkiosztót egy hónap múlva tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×