eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Iskolások győzték le Mundruczó sikerfilmjét Cannes-ban

A francia Entre les murs (A falak között) című alkotás rendezője, Laurent Cantet vihette haza a Cannes-i Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Az alkotás egy iskolai osztály egy évét mutatja be, és azon keresztül a francia társadalom konfliktusokkal teli életét.

A Cannes-i Filmfesztivál szervezői, zsűrijei szeretik magukat az amerikai Oscar-díj ellentéteként feltüntetni, mindez idén a versenyprogramba beválogatott alkotások listáján is megmutatkozott.

Ahogy Sean Penn, a zsűri elnöke a díjkiosztó előtt egy nappal elmondta, a fesztiválnak függetlenítenie kell magát az aktuális divatirányzatoktól, így mutathatnak be olyan filmeket, amelyek örök értékeket közvetítenek.

Az Arany Pálmáért 22 film, köztük Mundruczó Kornél Delta című alkotása kelt versenyre, az elismerést végül egy francia alkotás vihette haza, amely nagy sikert aratott a közönség körében.

"Egy olyan filmet akartunk készíteni, amely a francia társadalom életére, problémáira mutat rá" - mondta alkotásáról Laurent Cantet rendező, aki ötödik filmjével nyerte ki a Cote D'Azur-i zsűri legnagyobb elismerését.

Az Arany Pálmát nyert alkotás, a 47 éves Laurent Cantet ötödik játékfilmje - amely utólag került bele a hivatalos versenyprogramba - a főszerepet alakító Francois Bégaudeau azonos című regénye alapján készült.

Az egy évig tartó improvizációs gyakorlatok során létrejött alkotás félig dokumentarista, félig fiktív módon egy párizsi középiskolai osztály mindennapjait, a kamaszok közti vicceket, konfliktusokat, a siker okozta büszkeséget és a kudarc által kiváltott erőszakot mutatja be egy fiatal francia tanár óráin keresztül.

A filmfesztivál vasárnap esti záróünnepségén osztották ki a zsűri Nagydíját is, amelyet az olasz Gomorra című film érdemelt ki, a zsűri díját pedig a szintén olasz Il divo dímű alkotás kapta.

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Benicio del Toro vihette haza, aki Che Guevarát jelenítette meg Steven Soderbergh Che című filmjében.

A legjobb rendezésért járó elismerést a török Nuri Bilge Caylan vihette haza, a Három majom című filmjéért.

A 61. Cannes-i Filmfesztiválon életműdíjat kapott Catherine Deneuve, aki a Karácsonyi mese című filmben jelent meg idén a filmvásznon, valamint Clint Eastwood, a színész-rendező, aki idén Changeling című filmjével szállt versenyre.

Mundruczó Kornél a Delta című alkotásáért a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját vihette haza.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×