INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Itt van Beatrix csodálatos hozománya

Infostart / InfoRádió
A 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat harmadik eseményeként megnyílt az Iparművészeti Múzeumban a Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című tárlat, amely a reneszánsz kerámiaművészetet, a majolikát helyezi a középpontba.

Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Reneszánsz Évhez kapcsolódva négy intézmény - a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár - összefogásában valósul meg a 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat.

A Beatrix hozománya című kiállításon a Mátyás- és Jagelló-kori majolikaművészetet, az itáliai luxusipar egyik kiemelt műfaját mutatja be az Iparművészeti Múzeum, amelynek itáliai reneszánsz majolikagyűjteményét mintegy húsz éve láthatta utoljára a közönség.

Balla Gabriella kurátor a tárlat anyagát bemutatva kiemelte: a majolika kiállítás főszereplői a Corvin-tálak, ezek jelzik, milyen szépségű lehetett az egykori Mátyás-készlet.

A fényűző készletből három nagyobb és egy kisebb dísztál maradt fenn a világ nagy múzeumaiban. A Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címereivel díszített, úgynevezett Corvin-tálak a 15. század majolikaművészetének csúcspontját jelentik.

A készlet egyben az első jelentős uralkodói megrendelés volt, amely az Alpokon túlról érkezett Itáliába. A tálak a legújabb kutatások alapján Pesaróban készültek, ahol a Beatrix királynővel rokon Sforza család uralkodott.

A kiállítás a készletből hármat mutat be a New York-i Metropolitan Museum of Art, a londoni Victoria and Albert Museum és a berkeley-i Phoebe A. Hearst Museum of Anthropology gyűjteményéből.

A majolikaművészetet bemutató, részben töredékes, de igen gazdag magyarországi anyagot Itáliából kölcsönzött, hasonló stílusú ép kerámiatárgyak egészítik ki a tárlaton, rámutatva a magyar királyság és az itáliai majolikaművészet központjai közötti élénk kapcsolatokra.

Az Iparművészeti Múzeum kiállításán a közönség egy több mint ötszáz csempéből álló majolikapadlózatot is láthat, amelynek tervét Leonardo da Vinci rajzai nyomán készítették.

A tárlat jelentős darabjainak számítanak a Medici-kárpitok is, amelyekről szólva Szilágyi András kurátor elmondta: 20 darabos volt az eredeti kollekció, amelyet a Puttók játékai alcímmel illettek. Szárnyas gyerekfigurák játszanak önfeledten a kiállításon bemutatott négy kárpiton, amelyek a megrendelő X. Leó pápa személyére utaló attribútumokat is hordoznak.

A Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című kiállítás június 30-ig látható az Iparművészeti Múzeumban, a Medici-kárpitokat és a majolikapadlózatot azonban egészen december 31-ig megtekintheti a közönség.

A címlapról ajánljuk