eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nézze meg, milyen volt Mozart valójában!

Itt az ideje, hogy újragondoljuk, milyen is volt Mozart - állítják a szakértők, nemrég ugyanis új portré került elő a zseniális zeneszerzőről.

A festmény 1783-ban készült, és a 27 esztendős, szürke parókás Wolfgang Amadeus Mozartot ábrázolja vörös felöltőben. A portré valószínűleg az osztrák udvari festő, Joseph Hickel alkotása.

A zeneszerzőről legsikeresebb, bécsi éveiben - 1781 és 1791 között - csupán négy hiteles portré készült, a legismertebb, őt ábrázoló festményt pedig 18 évvel halála után festette Barbara Kraft.

Az újonnan felbukkant képet a londoni King's College professzora, Cliff Eisen hitelesítette, aki szerint ez az alkotás valószínűleg a legfontosabb Mozart-portré, amely a zeneszerző 1791-es halála óta előkerült.

A 48x35 centiméter nagyságú alkotást egy amerikai gyűjtő vásárolta meg három évvel ezelőtt Johann Lorenz Hagenauer leszármazottjától. Hagenauer a zseniális zeneszerző édesapjának, Leopold Mozartnak volt közeli barátja.

Mozart levele a legfőbb bizonyíték

Cliff Eisen szerint több bizonyíték is utal arra, hogy a portré modellje valóban Wolfgang Amadeus Mozart volt. Egyikük egy levél, amelyet a zeneszerző 1782 szeptemberében írt egyik patrónusának, és amelyben egy vörös felöltőről álmodozik.

"Tényleg muszáj szereznem egy ilyen kabátot, már csak a gombjai miatt is megéri, amelyek után jó ideje sóvárgok... gyöngyház gombok, fehér kövecskékkel körberakva a széleken, és egy csodálatos sárgával középen" - áll a levélben.

Egy hónappal később már köszönetét fejezte ki pártfogójának, Martha Elisabeth von Waldstätten bárónőnek, amiért az megígérte, hogy megszerzi neki az óhajtott ruhadarabot.

Nemcsak Cliff Eisen tartja jelentősnek a felfedezést, hanem a Sheffieldi Egyetem Mozart-szakértője, Simon Keefe professzor is.

"Ha figyelembe vesszük, hogy milyen kevés hiteles portré készült Mozartról élete utolsó tíz évében, a kép már önmagában is jelentős alkotás. Mondanom sem kell, hogy ennek láttán újra kell gondolnunk, hogyan is nézett ki Mozart valójában" - tette hozzá a professzor.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×