eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Armstrongék majdnem a Holdon ragadtak

Apollo 11: Az el nem mesélt történet címmel mutatták be a BBC-n azt a dokumentumfilmet, amelyből kiderül, hogy egy letört kapcsoló miatt majdnem a Holdon ragadt Neil Armstrong és Edwin Aldrin.

Az Apolló 11 a Cape Kennedy űrközpontból 1969. július 16-án emelkedett a magasba Neil Armstrong parancsnokkal, Edwin Aldrin és Michael Collins asztronautákkal. Az űrhajó háromnapos pályára állás után 1969. júlis 20-án szállt le a Hold felszínére.

Az első holdra szállást mindeddig az amerikai technika totális sikereként értékelték. Az Apollo 11: Az el nem mesélt történet című dokumentumfilmből most az is kiderült, hogy az egység még korántsem állt készen a kilövésre, ám az idő szorított, az űrhajó és legénysége nekivágott a nagy ismeretlennek, hogy megelőzzék a szovjeteket.

Az amerikai kormány ezért minden eshetőségre felkészült, a beszámolók szerint már készen állt Nixon egy, a nemzethez szóló beszéd is, melyben bejelenti az űrhajósok halálának hírét.

A letört kapcsoló

Az is kiderült a filmből, hogy a Hold felszínén állomásozó Armstrong és Aldrin véletlenül letörték egy áramkör megszakító kapcsolóját, melyről később kiderült, hogy nélkülözhetetlen a Sas nevű holdmodul felszállásához.

Aldrin szerint az akkori merev, vaskos űrruhák miatt törhetett le a kapcsoló, és bevallása szerint kis híján megállt a szíve, amikor meglátta a földön a törött alkatrészt. Némi tanakodás után Aldrin végül a fémhegyüktől megfosztott golyóstollak egyikét tuszkolta a kapcsoló helyén keletkezett lyukba, mellyel sikerül benyomnia az áramkör megszakítót és végre elhagyhatták a Hold felszínét.

A modul átvizsgálása és a javítás alatt értékes üzemanyagot vesztettek, a nemrég közzétett dokumentumok szerint a leszálláskor már csak igen kevéssel rendelkeztek.

UFO-t láttak?

A dokumentumok azt is elárulják, hogyan titkolta el a NASA űrhajósai elől, hogy visszatérési kísérletük hajszál híján hiábavaló volt, illetve bemutatják, hogyan rendelte el az amerikai kormány az asztronautákkal való kapcsolat megszakítását, amennyiben a katasztrófa elkerülhetetlenné vált volna.

A nemzet vezetői nem kívánták bemutatni a világnak a világűrben sodródó amerikai űrhajósokat. Aldrin a filmbemutató kapcsán adott interjújában azt is megemlíti, hogy társaival repülésük során láttak egy azonosítatlan repülő tárgyat, melyről a NASA már harminc esztendeje hallgat. "Volt valami odakint, ami elég közel volt ahhoz, hogy megfigyelhessük" - nyilatkozta az asztronauta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×