eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kutatható a BBC Magyar Adás archívuma

Hamarosan hozzáférhető lesz a BBC nemrég megszüntetett Magyar Adásának közel 70 ezer órányi hangarchívuma a Történeti Interjúk Tárában - mondta az InfoRádiónak az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Monok István hozzátette: az 1100 CD-Rom anyagát műsorkészítők csak úgy használhatják, ha a környezetében nem sugároznak reklámot.

Kutathatóvá válik a BBC Magyar Adásának digitális archívuma, a hangfelvételek egy-egy másolata az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) és a Magyar Rádióhoz kerül. Erről az OSZK főigazgatója és a brit közszolgálati médium magyar részlegének volt vezetője kedden írt alá megállapodást.

Monok István főigazgató az InfoRádióban elmondta: Angliában biztosan nem fordítanak arra pénzt, hogy feldolgozzák a mintegy 70 ezer órányi hanganyagot. Az archívum továbbra is a BBC tulajdona marad, de a hangzó anyagok átírását, rögzítését és kereshetővé tételét a Széchényi Könyvtár végzi. Ezt követően az anyagot összeférhetővé teszik a Szabad Európa Rádió archívumával.

A mintegy 1100 cd-romot felmásolják egy szerverre, majd a Történeti Interjúk Tárának munkatársai leírják. Ezt követően egy belső honlapra kerül - közölte a Széchényi Könyvtár főigazgatója, aki hozzátette: nagyon kell vigyázniuk, hogy ahhoz ne lehessen illegálisan hozzáférni.

A BBC Magyar Adásának volt vezetője hangsúlyozta, hogy nemcsak a kutatók, hanem bizonyos feltételek mellett a műsorkészítők is ingyenesen felhasználhatják majd az archívumot. Dajka Béla elmondta, hogy az archívumot öt évvel ezelőtt kezdték digitalizálni, a munkálatok az utolsó adás, 2005. december 31-i elhangzása után három hónappal fejeződtek be.

A BBC Magyar Adásának hangarchívumában igazi történelmi ritkaságok is találhatóak: ilyen például számos 1956-os felvétel, vagy a rendszerváltás idején az akkor alakuló új pártok vezetőivel készült interjúk - tette hozzá Dajka Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×