eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

Közel a legális filmletöltés?

Érdekképviseleti szervezet alakult a filmesek online szerzői jogainak védelmére Digitálfilm Egyesület néven. Sár Csaba az egyesület főtitkára az InfoRádióban elmondta: elképzeléseik szerint az internet szolgáltatók havi díj fizetésével a jövőben legálisan tehetnék fel a filmeket a világhálóra. Jelenleg évente több milliárd forint kár éri a szerzői jogok tulajdonosait az illegális filmletöltések miatt.

A Digitálfilm Egyesület főtitkára szerint a magyar nemzeti filmvagyonhoz tartozó filmek internetes hozzáférése jelenleg rendezetlen.

Az alkotók ugyanis az interneten keresztül letöltött filmekért nem kapnak díjat, másrészt a felhasználók részéről, amennyiben egy tartalomszolgáltató ilyen filmet szeretne közzétenni, akkor gyakorlatilag nem tudja megtalálni azokat a jogosultakat, akiktől megszerezhetné az engedélyeket - jelentette ki Sár Csaba.

A főtitkár szerint mindez napi problémát jelent a filmkészítőknek és a szolgáltatóknak is. Utóbbiak ugyanis most jutottak el arra a pontra, hogy ilyen szolgáltatásokat elindítsanak.

A Digitálfilm nem a letöltést kötné havidíjhoz és nem a felhasználóktól kérne ellentételezést, hanem a filmeket az interneten elhelyező szolgáltatókkal kíván szerződni - fogalmazott Sár Csaba.

A főtitkár szerint az általuk tervezett jogdíj mértéke lehetővé tenné, hogy a szolgáltatóknak azt ne kelljen tovább terhelniük a felhasználókra. Már jelentős szolgáltatók jelezték, hogy szeretnének ilyen szerződést kötni - közölte a Digitálfilm Egyesület főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×