INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

Caravaggio képeket találtak

Infostart

Hét évig tartó vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az 1999-ben egy francia templomban talált két festmény Caravaggio alkotása - adta hírül a BBC. A művészettörténészek keresik a választ arra, hogy miként tudtak kétszáz évig titokban maradni az itáliai mester alkotásai.

A festmények két évszázada hevertek a Loches-i Szent Antal templomban, az orgona padlásterében.

A képeket Phillippe de Bethune vásárolta, aki IV. Henrik francia király római nagykövete volt. Lelkes műgyűjtő hírében állt és Caravaggiot is barátjának mondhatta.

Michelangelo Merisi da Caravaggio 1570 körül született, hírhedt volt rossz természetéről, sokszor verekedett, Rómából is azért kellett elmenekülnie, mert egy párbajban megölte riválisát. Caravaggio 1610-ben halt meg; holttestét a tengerparton találták meg.

Az egyik legismertebb itáliai mesterként tartják számon, akinek bibliai jelenetei, kidolgozott részletei, fény- és árnyékkezelése forradalminak számított a maga korában.

A megtalált festmények egyike a „Mi Urunk Emmausi zarándoklata” a másik pedig a „Szent Tamás ujját Krisztus sebére helyezi”. A festményeket 1999-ben egy kurátor fedezte fel, aki az egyik képen talált címerpajzs miatt fogott gyanút.

A képek eredetét hét éven keresztül vizsgálták, Jose Freches Caravaggio-szakértő szerint mára minden kétséget kizártak a festő személyét illetően. A laboratóriumi tesztek szerint a vászon és a festék is egyezik a Caravaggio által használtakkal.

Az alkotások hasonlítanak egy-egy Londonban, illetve Potsdamban őrzött Caravaggio-műhöz, de a művészről tudni lehet, hogy hasonló formában többször is megfestette ugyanazt a képet.

A festmények egy négy tételből álló vásárlás részei, a vétel dokumentuma megtalálható Párizsban, a Nemzeti Archívumban.

A festmények a Loire menti Loches-ben maradnak, ahol az év folyamán ki is állítják azokat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018