eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az orosz felsőház is visszaadná a könyvtárat

Moszkvában az orosz felsőház is jóváhagyta sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásáról szóló törvényt. A jogszabály, amelyet a múlt héten már az alsóház, a duma is véglegesen elfogadott, akkor lép hatályba, ha az államfő aláírja.

Az 1531-ben I. Rákóczi György által alapított sárospataki református kollégium könyvtára már a XVII. században Magyarország leghíresebb könyvgyűjteményével rendelkezett, a két világháború között pedig több mint százezer kötetet őrzött.

A II. világháború előtt a gyűjtemény legértékesebb részét biztonsági okokból Budapesten, a Nemzeti Bank széfjében helyezték el. A kaidványokat 1945-ben a szovjet csapatok magukkal vitték - hivatalos moszkvai álláspont szerint azokat Berlin közelében találták - majd Nyizsnyij Novgorodban kerültek.

2005 szeptemberéig hivatalosan 135 sárospataki kötetet azonosítottak az orosz könyvtárban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×