eur:
404.35
usd:
373.76
bux:
74410.22
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
DALIAN, CHINA - FEBRUARY 29: Aircraft carrier Liaoning sets for sea trial at Dalian shipyard with the help of towboats after nearly one year of maintenance on February 29, 2024 in Dalian, Liaoning Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Nyitókép: VCG/Getty Images

Kína egy repülőgép-hordozóval üzent

A tajvani hatóságok szerdán közölték, hogy figyelemmel kísérik egy kínai repülőgép-hordozó áthaladását a Tajvani-szoroson.

Egy héttel a rekordszámú repülőgépet érintő katonai bekerítési manőverek után, és egy nappal azután, hogy a sziget közelében éles lőszerrel végeztek gyakorlatot, a tajvani védelmi miniszter bejelentette, a Liaoning nevű repülőgéphordozó áthaladt azon a tengeri sávon, amely 70 éve áll a feszültségek központjában.

"Szorosan figyelemmel kísérjük" - mondta Wellington Koo tárcavezető újságíróknak.

Kína Tajvant területének szerves részének tekinti, amelyet szükség esetén erőszakkal kíván újraegyesíteni. Peking és Tajpej között 2016 és Caj Jing-ven elnök tajvani elnöki kinevezése, majd 2024-ben utódja, Laj Csing-tö elnökké választása óta elmérgesedett a viszony.

Kína rendszeresen azzal vádolja őket, hogy mélyíteni akarják a sziget és a szárazföld közötti kulturális szakadékot. Válaszul Peking fokozta katonai tevékenységét a terület körül.

Október közepén Peking nagyszabású manővereket szervezett rekordszámú katonai repülőgéppel és hajóval, néhány nappal Tajvan nemzeti ünnepe után.

A Liaoning, Kína legrégebbi repülőgép-hordozója ez alkalommal a dél-japán Jonaguni sziget közelében, Tajvantól keletre lévő vizeken hajózott, és a japán kormány főtitkárhelyettese, Aoki Kazuhiko szerint repülőgépek szálltak fel róla.

A hétvégén egy amerikai és egy kanadai hadihajó áthajózott a 180 kilométer széles Tajvani-szoroson, hogy megerősítsék a szoros nemzetközi vízi útvonal státuszát.

Peking elítélte az átkelést, mondván, hogy az megzavarta "a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását".

Az 1949-es pekingi kommunista hatalomátvétel és a tajvani nacionalista kormány menekülése óta a szoros politikailag elválasztja a 23 millió lakosú, ma már demokratikusan kormányzott szigetet a Kínai Népköztársaságtól.

(A nyitókép illusztráció: A Liaoning repülőgép-hordozó 2024. február 29-én, a kínai Liaoning tartománybeli Dalianban, amint vontatóhajók segítségével tengeri próbaútra indul a daliani hajógyárból.)

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

„Szükség van új kollégiumok építésére és a fiatalok számára kedvezményes, 5%-os kamatozású lakáshitelre” – fogalmaz a hétfőn megjelent Nemzeti Konzultáció egyik válaszlehetősége. Ez alapján a bankok - elsőként a Portfolio által megírt - kezdeményezésének megfelelően kifejezetten a fiatalok számára tennék elérhetővé önkéntes banki vállalás alapján az 5% alatti THM-mel bíró piaci kamatozású lakáshiteleket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×