eur:
397.04
usd:
355.58
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A kétnapos állami látogatáson Franciaországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök az Emmanuel Macron francia elnökkel tett nyilatkozat közben a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. május 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Sarah Meyssonnier

Eltűnt a kínai elnököt kritizáló közgazdász

Csu Hengpeng, aki egy befolyásos kormányzati agytrösztnek dolgozott, egy privát chatcsoportban írt Hszi Csin-pingről.

Az 55 éves Csu Hengpeng a feltételezések szerint egy privát WeChat-csoportban tett becsmérlő megjegyzéseket a kínai gazdaságról, és esetleg konkrétan a kínai vezetőről. Csut ezt követően áprilisban őrizetbe vették és vizsgálat alá vonták - írja az Index a The Guardian cikkére hivatkozva.

Csu több mint 20 évig dolgozott a Kínai Társadalomtudományi Akadémián (Cass), legutóbb a Közgazdasági Intézet igazgatóhelyetteseként és a Közpolitikai Kutatóközpont igazgatójaként. Állítólag április óta nem látták a nyilvánosság előtt, amikor a Csajszin kínai médium által szervezett rendezvényen beszélt.

Szeptember elején a hongkongi média arról számolt be, hogy az intézet vezetői között átrendeződés történt, és az igazgatót és a titkárt is eltávolították posztjukról, Csut pedig megfosztották tisztségétől. A Csinghua Egyetemen végzett munkájával kapcsolatos weboldalakat szintén lekapcsolták, bár a lap nem tudta megerősíteni, hogy pontosan mikor.

A Cass Kína egyik vezető kutatóközpontja, amely közvetlenül a Kínai Kommunista Párt (KKP) kabinetjének, az Államtanácsnak jelent, és régóta befolyásos politikai tanácsadóként működik, amely néha viszonylag őszinte elemzésekkel szolgál - írja a portál.

A Kínában dolgozó akadémikusok korábban arról számoltak be a lapnak, hogy egyre inkább félnek a kínai gazdasági, társadalmi vagy politikai helyzetről szóló negatív szakmai értékelésekről beszámolni, mert félnek a megtorlástól.

Kína gazdasága nehézségekkel küzd, és aggodalomra ad okot, hogy a világ második legnagyobb gazdasága nem éri el a saját 5 százalékos éves növekedési célját, ami történelmi mércével mérve viszonylag szerény célkitűzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×