eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Nyitókép: BoliviaInteligente/Unsplash

Betiltották a Elon Musk-féle X-et Brazíliában

Betiltották az X-et (az egykori Twittert) Brazíliában, amiért nem nevezett ki új jogi képviselőt a Legfelsőbb Bíróság által kinevezett határidőig.

Alexandre de Moraes bíró elrendelte az X azonnali és teljes felfüggesztését, amíg az nem tesz eleget az összes bírósági végzésnek, és nem fizeti ki a meglévő bírságokat – írja a BBC nyomán a Telex.

A vita áprilisban kezdődött, amikor a bíró több tucat fiók felfüggesztését rendelte el álhírek terjesztése miatt. A döntésre reagálva az X tulajdonosa, Elon Musk akkor azt mondta, a szólásszabadság a demokrácia alapköve, amit Brazíliában egy „meg nem nevezett álbíró politikai célok miatt rombol le”.

A platform várhatóan a döntéstől számított 24 órán belül nem lesz elérhető az országban. Moraes ötnapos határidőt adott az olyan cégeknek, mint az Apple és a Google, hogy eltávolítsák az X-et az App Store-ból és a Google Play-ről, és letiltsák azok használatát a rendszereiken. Azok az emberek vagy vállalkozások, akik VPN-t használnának a platform eléréséhez, 50 ezer reál (közel 3,2 millió forintnak megfelelő összegre) büntethetők.

Az X az egyik hivatalos oldalán korábban arról írt, hogy nem fog eleget tenni a követeléseknek. Szerintük az egész arra megy ki, hogy cenzúrázzák de Moraes politikai ellenfeleit, így végső soron a bíró azt követeli tőlük, hogy szegjék meg a brazil törvényeket.

A Legfelsőbb Bíróság nemrég Musk egy másik cége ellen is hozott kedvezőtlen döntést, az egyik végzés a Starlink bankszámláinak befagyasztásáról döntött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Radó Péter: Teljesítményértékelés és NAT-vizsga – Így indul a tanév

Radó Péter: Teljesítményértékelés és NAT-vizsga – Így indul a tanév

Mint ahogy az immár hagyományosan történik, az oktatásirányítók az új tanév elején újabb intézkedésekkel örvendeztetik meg a nevelő-oktató közönséget. Néhány példa az első becsengetés alá helyezett ajándékokból: pedagógusok teljesítményértékelésének bevezetése, mobiltelefonok betiltása és a pedagógusok vizsgáztatása a NAT-ból. Kétrészes írásomban azt boncolgatom, hogy miről árulkodnak ezek az intézkedések. Ebben az első cikkben a teljesítményértékelési rendszer (TÉR) és a pedagógusok vizsgáztatásának kérdésén keresztül mutatom be a jelenlegi magyar közoktatás-irányítási rendszer természetét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 11:36
×
×
×
×